Cijene nafte porasle iznad 112 dolara

0

Cijene nafte porasle su u petak iznad 112 dolara, budući da su prekidi u snabdijevanju iz Libije i očekivani štrajk naftnih radnika u Norveškoj prevagnuli nad strahovanjima da bi usporavanje ekonomije moglo smanjiti potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 3,03 dolara i iznosila je 112,06 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,84 dolara višoj cijeni, od 108,6 dolara, prenosi Hina.

Raspoloženje na tržištima obilježila su strahovanja da će centralne banke u nastojanju da višim kamatnim stopama obuzdaju inflaciju zakočiti ekonomski rast, a time i potražnju za naftom.

Barijera cijenama bilo je i zatvaranje pozicija trgovaca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pred praznični vikend.

Danas se pažnja presmjerila na poremećaje u snabdijevanju iz Libije i najavu štrajka naftnih radnika u Norveškoj.

Libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) proglasla je u četvrtak višu silu u lukama Es Sider i Ras Lanuf i u naftnom polju El Feel. Viša sila već je na snazi u lukama Brega i Zueitina.

Viša sila odnosi se na događaj koji se nije mogao predvidjeti u trenutku sklapanja ugovora i na koji ugovorne strane objektivno ne mogu uticati, poput rata, protesta i elementarnih nepogoda.

„Proizvodnja je naglo pala pa se sada izvozi između 365 i 409 hiljada barela nafte dnevno, u poređenju sa 865 hiljada barela dnevno kada proizvodi u normalnim okolnostima”, objavila je libijska firma.

U Norveškoj je sindikat Lederne u četvrtak najavio da 74 radnika na Equinorovim platformama Gudrun, Oseberg South i Oseberg East 5. jula kreću u štrajk. To će vjerovatno zaustaviti oko četiri odsto norveške proizvodnje nafte.

Proizvodnja u Ekvadoru mogla bi se pak stabilizovati budući da su vlada i čelnici domorodačkih grupa u četvrtak postigli dogovor o okončanju protesta koji su doveli do zatvaranja više od polovine proizvodnje nafte.

U takvim su okolnostima Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) njeni saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili plan prema kojem bi u julu i avgustu mogli da povećaju snabdijevanje za 648 hiljada barela dnevno, za 200 hiljada barela više nego u junu.

Povećanje je skromno, a pojedine članice kartela imaju problema s realizacijom kvota zbog slabih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju infrastrukture zbog pandemije.

Istraživanje Rojtersa pokazalo je da je OPEK u junu proizveo 28,52 miliona barela dnevno, za 100 hiljada barela manje nego u maju, prema revidiranim podacima.

OPEK je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 115,61 dolara, što znači da je bila niža 2,03 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.