Ćalović Marković: Postoje šanse da Andrija Mandić uđe u drugi krug ali je onda pitanje da li bi ga birači drugih partija podržali

15

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kaže da su predstojeći predsjednički izbori test na osnovu kojeg će partije vlasti odlučiti da li da se ide na vanredne parlamentarne.

Ćalović Marković je u emisiji „Dobro jutro Crna Gora“ saopštila da je nju iznenadila predsjednička kandidatura lidera Nove Andrije Mandića.

Ona kaže da Mandić nije bio nosilac lista Nove i DF-a na izborima u posljednjih 10 godina, jer su uvijek nalazili druge ljude za nosioce poput Miodraga Lekića ili Zdravka Krivokapića.

„To meni govori da je on sigurno obezbijedio značajna finansijska sredstva za svoju kandidaturu i da će kampanja biti interesantna i da će dominantno biti obilježena nacionalnim pitanjima. Ja mislim da postoje šanse da Mandić uđe u drugi krug, ali mislim da su šanse da postane predsjednik Crne Gore izuzetno male“, kazala je Ćalović Marković.

Smatra da je malo vjerovatno da bi birači drugih partija vlasti u eventualnom drugom krugu podržali Mandića.

„Mislim da su predsjednički izbori vrsta testa za vanredne parlamentarne izbore na osnovu kojih će oni da odluče da li će da raspišu vanredne izbore i skrate mandat Skupštini. Mislim da je to razlog zbog kojeg se Mandić kandidovao, ne da bi pobijedio, već da bi jačao DF i nanio štetu političkim protivnicima, prije svega „Evropi sad“ koja im je zadala brige i koja očigledno ima značajnu političku moć, iako je vanparlamentrana stranka“, kazala je Ćalović Marković.

Ćalović-Marković navodi da i aktuelna vlast pokušava da iskoristi državne resurse zarad partijskih interesa, ali je kako navodi, pitanje kako će njihovi birači reagovati na pokušaje kupovine glasova.

„Ja mislim da će sljedećih izbora biti vrlo interesantni, zbog toga ih oni i odlažu. Svi se plače rezultata na tim izborima i plaše se da smo mi kao građani razočarani time što su oni kao vlast uradili u posljednje dvije godine“, navela je Ćalović-Marković.

„Ima li poštenih?“, je kako kaže veliko pitanje na koje će SDT morati da da odgovor.

„Naše institucije su politizovane i one nam ne daju informacije i spinuju nas“, saopštila je Ćalović-Marković i tu navela primjer rada Agencije za sprječavanje korupcije.

Kaže i da su rezultati u borbi protiv korupcije ograničeni, a da će suđenje Vesni Medenici biti veliki izazov za sudstvo.

Navela je i da Zakon o oduzimanju imovine neće obezbijediti da ljudi koji su nezakoniti stekli imovinu odgovaraju za to.

„Ovaj zakon će omogućiti da se mnogi izvuku i da nikada ne budu odgovorni“, navela je ona i poručila kako se nada da u Skupštini neće biti usvojen taj zakon.

„Taj zakon bi donio najveću šansu onima koji su 30 godina nezakonito sticali bogatstvo, da ga suštinski legalizuju, osim u rijetkim slučajevima kada tužilaštvo stigne da se time bavi“, kazala je Ćalović-Marković.

Ona navodi da će najteže biti dokazati nelegalno stečenu imovinu u inostranstvu.

Ćalović-Marković kaže i da je Vlada u tehničkom mandatu predložila taj zakon koji je jedinstven u svijetu i to bez javne rasprave.

„Da li ste čuli bilo koga iz ovih struktura za koje se sumnja da su nezakonito stekli imovinu da se buni protiv ovoga. Jedino ko se buni protiv ovog zakona je NVO sektor. Da je taj zakon dobar, ja vam garantujem da ovi koji su sticali milione eura da se od njih ne bi moglo živjeti od kritika, a nijesmo čuli nijednu kritiku“, navela je Ćalović-Marković, nazivajući predloženi akt – zakon o legalizacijinezakonito stečene imovine.

(RTCG)

15 Comments
 1. Buki komentariše

  Pitanje je kako su se Singapurac,Abaz i ostala ekipa kloniranih dpsovaca dovukli na vlast preko ledja fronta,a sad bi taj isti front da uniste …

  1. Marko komentariše

   TRT MILOJKO,TRT MANS ,TRT SDT.

  2. Milica komentariše

   Kaže se Singapurćanin.

   1. qyu komentariše

    Znači ne kaze se Bjelopoljac nego Bjelopoljčanin zasto ?

 2. Plotari komentariše

  Pa sto ce druge partije,da vladaju glasovima df a da ne podrze.nego u pravu si to su suncokreti okrenu se dje im odgovara.

 3. Ljubo komentariše

  Ćutiš Vanja i MANS na državnu pljačku godine Milojka Spajića.MANS samo laje a ne ujeda.A za Spajića niti laje niti ujeda.

 4. Sparta komentariše

  Vanja odlično analizira situaciju…Mandić u drugom krugu ima šanse samo ako mu je protiv kandidat iz DPSa…U suprotnom je sve moguće…Važniji od ovih su vanredni parlamentarni izbori kojih po ministru finansija Damjanoviću ove godine neće biti….

 5. Dzemperton komentariše

  Hajl Hitler!

  1. Ivi komentariše

   😂😂😂😂😂

 6. Goran komentariše

  zar neko stvarno misli ddabi mandica podrzala takozvana vecina takozvane gradjanske partije bice veliki bojkot u drugom krugu i dps lagano dobija to bravi iz df ne razumiju evo dvije godine izgleda im treba jos par godina da svate sa starim liderima nikad nece biti bitna vlast

  1. qyu komentariše

   Imaju izbor stati uz DF ili DPS pa nek biraju ali onda ni DF neće više sa njima.

 7. Duško komentariše

  Ti birači su onda Milovi birači. Jasno je.

 8. qyu komentariše

  Nikad nisam ovoj 5000€ plata vjerovao jer je uvjek ovako podmukla .

 9. Ivi komentariše

  Ti si žvaka Soroševog fonda….

 10. Mladen komentariše

  Gospođo Ćalović Marković, da li ste svjesni da sam, zbog vaše priče i propagande, ja već odlučio da neću podržati „vašeg“ (građanskog) kandidata ako prođe u drugi krug? Da li ste se, u svoj vašoj priči i propagandi, zapitali da li će glasači DF-a podržati građanskog kandidata u drugom krugu. U svoje ime mogu da kažem, osim kandidata DF-a i Demokrata, niko od ostatka pozicije i opozicije mi nije prihvatljiv i neće dobiti moj glas. Milojko, a i svi vi zajedno sa njim, ste trebali o tome razmisliti prije sve ove priče o građanskom centru, udruživanju, zajedničkom kandidatu. Mene više zaj… nećete sa svojim pričama o prihvatljivosti jednih, a neprihvatljivosti drugih. Pri tome, cijelo vrijeme su neprihvatljivi jedino Srbi. Tako da… Srećno!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.