Britanska ambasadorka odgovorila Đukanoviću: On tražio od zapadnih partnera da mu se izvine jer je pao sa vlasti, ona mu poručila da će sarađivati sa svakom vladom koju građani izaberu!

2

Britanska ambasadorka Karen Medoks odgovorila je odlazećem predsjedniku Đukanoviću na njegove ranije iznijete tvrdnje da zapadni partneri moraju preuzeti odgovornost za previde koje su napravili prije dvije godine kada je on srušen sa vlasti. Đukanović je prije nekoliko dana kazao da ako to ne urade, zapadni partneri će legitimisati srljanje dijela građanskih stranaka u mrak nacionalizma. Đukanović je optužio i zapadne partnere da su „naricali“ za Srpskom pravoslavnom crkvom.

Političkom i ljudskom očajniku Đukanoviću ambasadorka je vrlo jasno i koncizno odgovorila da će Velika Britanija sarađivati sa državama – ne sa vladama i da se neće miješati u unutrašnju politiku druge zemlje.

„Prema vašem Ustavu, građani Crne Gore su odgovorni za izbor svojih predstavnika i mi ćemo sarađivati sa tako nastalom vladom u mjeri u kojoj dijelimo interese i vrijednosti. Ujedinjeno Kraljevstvo se držalo tog načela tokom ovog razdoblja političkih promjena”, poručila je britanska ambasadorka“, kazala je Medoks.

Ovim je ambasadorka faktički lupila politički šamar Đukanoviću i jasno ga postavila na njegovo mjesto. Ambasadori stranih država borave u Crnoj Gori u diplomatskoj misiji svojih država i ne miješaju se u unutrašnja pitanja jedne zemlje kakav je sigurno bio i njegov Zakon protiv Crkve iz 2019. godine. U domenu svojih nadležnosti, a sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti, ambasadori stranih država promptno su reagovali kada je postalo očigledno da Đukanovićeva politika vodi Crnu Goru u sukobe. Naime, upravo Đukanovićev diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovjesti je bio razlog za protestne litije Srpske pravoslavne crkve koje su bila nužda u odbranu svojih prava.

Prava na vjerske slobode su svakako zagarantovana od strane Evropske unije, a ovaj Zakon se faktički sa tim i kosio. Kako Crna Gora teži ka Evropskoj uniji, ne postoji opcija koja jednoj vjerskoj zajednici može uskratiti upražnjavanje njenih vjerskih prava, naročito na ovako flagrantan način na koji je Đukanović pokušao. Sad politički gubitnik pokušava da pozove zapadne partnere na odgovornost jer je on pao sa vlasti, očigledno ne vidjevši sopstvenu odgovornost u svom ovom procesu. Ne vidi sosptvenu odgovornost za 30-godišnju neodgovrnu i apsolutističku vladavinu koja je, blago rečeno, unazadila Crnu Goru do te mjere da građani jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Očigledno je da ne vidi, a u svom egoizmu ne preza ni od čega, pa i napada na zemlje Zapada koje su naprosto stale u odbranu ljudskih prava i sloboda. Sve više i više postaje vidljivo da Đukanović, čim napada svoje zapadne partnere, igra svoj poslednji tango

2 Comments
  1. E viva komentariše

    Ovu sigurno nisu izabrali gradjani..vama je izglasani nepovjerenhe,zato prtite

  2. qyu komentariše

    eViva parizer !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.