Brajović: Nadam se da glavni specijalni tužilac Vladimir Novović neće biti slijep i gluv kao što je bio kao istražni sudija

0

Svi optuženi za navodno planiranje likvidacija bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića i sutkinje podgoričkog Višeg suda Biljane Uskoković, negirali su danas navode optužnice i izvršenje krivičnih djela za koja ih Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti.

U ponovljenom postupku u podgoričkom Višem sudu, oni su negirali da su koristili kriptovane telefone, odnosno telefone sa instaliranom aplikacijom Skaj.

Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv grupe koju su formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

Svi su ostali kod odbrane koju se dali pred sudom u decembru 2022. godine, u kojem su odbacili navode optužnice.

„Čitavu 2020. godinu proveo sam u zatvoru, a tužilaštvo me tereti da sam bio najaktivnji u praćenju sudije“

Okrivljeni Milan Brajović izjasnio se da nije kriv, te ponovo optužnicu nazvao maštarijom specijalnog tužioca, kako bi od sebe napravili žrtve.

„Čitavu 2020. godinu sam proveo na izdržavanje kazne u zatvoru za krivično djelo lake tjelesne povrede, i to do kraja novembra, a mene tužilaštvo tereti da sam bio najaktivnji u praćenju sudije Biljane Uskoković. Bivši specijalni tužioci su ovo iscenirali da bi od sebe napravili žrtve, a mene etiketirali“, rekao je Brajović.

Kako je dodao, „u odnosu na raniju izjavu iz decembra 2020, dosta toga se izmijenilo“.

„Danas imamo u pritvoru specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, u pritvoru je vrh Uprave policije, kompromitovano je tužilaštvo na sjednici Skupštine Crne Gore gdj,e su se međusobno optuživali, a imamo i još 100 policajaca u Upravi policije koji koriste kriptovane telefone i navodno su koristili skaj aplikacije. Imamo i CD snimak koji je nastao u prostorijama SDT-a, o stavljanju omče nekome oko vrata, mislim na optuženog Miloša Markovića. Imamo izjavu GST Katnića, koji kaže da je za ovo djelo saznao iz novina, te da nije znao za ove podatke, sa skaj aplikacijama. Vidim da je kao dokaz i iskaz Saše Sinđelića, zna se gdje je i ispitan, a za skaj komunikacije i aplikacije ne znamo ništa“, kazao je Brajović.

On se zatim osvrnuo na sadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

„Nadam se da sadašnji glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, neće biti slijep i gluv, kao što je bio dok je bio istražni sudija, kada je bio i slijep i gluv kada je zlostavljane momke poslao u zatvor. Nadam se da će Novović pokazati da SDT radi po zakonima Crne Gore i pokazati svim političarima da smo krivi ili nevini. Imam puno povjerenje u ovo vijeće (sudije Zorana Radovića), po zakonima Crne Gore, uprkos političarima, onih koji su znali za podatke Europola koje je objavila Olivera Lakić, isti oni političari koji su umiješani u šverc cigareta. Dvije godine se nalazim u zatvor,u a ne znam zašto“, izjavio je u odbrani Brajović.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, otkuda njegove porodične fotografije na skaj aplikacijama, okrivljeni Brajović je odgovorio da su mogle da se skinu sa fejbuka i tamo postave.

„Ja ne treba da dokazujem svoju nevinost, već tužilac treba da dokaže moju krivicu, baznu stanicu odakle su poslate fotografije, te kako sam kupio/platio kriptovani telefon. Optuženog Đukića ne poznajem i nije me mogao podstrekivati na bilo koje krivično djelo“, naveo je Brajović.

Optuženi Albin Salić rekao da nije član ni jedne kriminalne organizacije.

„Dobio sam častan otpust iz vojske 2022. godine, nakon što mu je istekao ugovor o radu“, kazao je Salić.

On je dodao da je sa vojskom bio na zadatku probijanja puta i uređivanja imanja Milivoja Katnića.

Tom prilikom, kako je naglasio, nije ostvario nikakav kontakt sa Katnićem.

„Stavri koje su zatečene u mom stanu tokom pretresa, oružje i eksploziv, ostali su mi od oca i tu su već 20-30 godina“, rekao je Salić.

Tuzović: Namještaju mi zbog brata

Optuženi Haris Tuzović je, takođe, nerigao navode optužnice, ističući da mu je sve smješteno kako bi se izvršio pritisak na njegovog brata.

„Meni je sve namješteno zbog brata. Čak mi je i prijećeno da će i moja majka biti uhapšena od strane policije. Ja sam vodio normalan život, radio sam kod privatnika za 380 evra, pa sam dobio posao za stalno u Opštini i tamo sam na radnom mjestu uhapšen“, rekao je Tuzović, pa dodao:

„Rekao sam mom bratu da me ne zanima njegovo društvo. Imam ženu i dvoje djece. Sa njim smo se čuli dok je on u Ukrajinu, preko telefona koji je nama donio Zoran Peović. Imao je obične aplikacije, vajber…“, rekao je Tuzović.

Lekić: Skaj komunikacija neće moći da se koristi kao dokaz

Advokat Damir Lekić, koji je branilac dvojice Tuzovića, Lopičića i Raičevića, izjavio je da je ovo jedan od postupaka gdje je jedini dokaz Skaj komunikacija.

„Drugih dokaza koji kompromituje moje branjenike, osim toga, nema. Iskreno, mislim da će krajnji ishod biti takav da se on neće moći koristiti kao dokaz u postupku, jer je pribavljen suprotno svim imperativnim propisima zakonika. Pa ćemo doći u situaciju da se osim donošenja oslobađajuće presude okrivljenima, koji su bili toliko dugo u pritvoru, iz budžeta sudova isplaćuju ogromne sume novca na ime naknade štete zbog neosnovanog lišavanja slobode usljed određivanja i tolikog produžavanja pritvora. Jer, dokazi na kojima se isključivo temelji optužnica SDT-a biće pravno nevaljani i izuzeti iz spisa predmeta“, rekao je Lekić.

Da svjedoče Katnić, Čađenović, Lazović i Knežević

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović za naredni glavni pretres, 16. juna, odredio je da sud pozove svjedoke Milivoja Katnića, glavnog spcijalnog tužioca, Sašu Čađenovića, specijalnog tužioca, Zorana Lazovića i njegovog sina Petra, funkcionere Uprave policije i ANB-a, te Dejana Kneževića, službenika Uprave policije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.