Bosonero poručio građanima: Prestanite da cmizdrite i kukate zbog korone

0

Predsjednik Brazila poručio građanima da prestanu da cmizdre zbog korone, a zatim je i kritikovao mjere uprkos velikom broju novih slučajeva i smrti.

Komentar predsjednika Žaira Bolsonara stiže u danu u kom je u Brazilu zabilježen rekordan rast broja umrlih u periodu od 24 sata i kada se Brazil suočava s najgorom fazom pandemije dosada, dok su bolnički sistemi širom zemlje u velikoj krizi.

U Brazilu ne postoji jednisntven sitem epidemiološkoh mjera, već veliki gradovi i savezne države imaju autonomiju po tom pitanju.

Brazilski ministar zdravlja izjavio je da je do sada od koronavirusa umrlo više od 260.000 ljudi, što je druga najveća brojka u svijetu nakon Sjedinjenih Američkih Država.

U četvrtak je umrlo još 1.699 ljudi, što je malen pad u odnosu na srijedu kad je umrlo 1.910 ljudi. Istovremeno, prijavljena su još 75.102 nova slučaja. To je drugi najveći dnevni rast novozaraženih od početka pandemije.

Ogroman rast novih slučajeva Brazilci pripisuju širenju nove, zaraznije varijante virusa za koju se smatra da je krenula iz amazonskog grada Manausa.

Ali, na sve to, brazilski predsjednik uporno umanjuje ozbiljnost koronavirusa. “Prestanite cmizdriti. Koliko ćete kukati zbog korone?” rekao je on na jednom događaju pa dodao: “Koliko ćete ostati kod kuće i živjeti u zatvorenom? Niko to više ne može da izdrži. Žao nam je smrti, ali ponavljam, treba nam rješenje za ovo.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.