Borba saznaje u SDT-u: Istražitelji provjeravaju i Radoja Žugića zbog Atlas banke!

Borba saznaje u SDT-u: Istražitelji provjeravaju i Radoja Žugića zbog Atlas banke!

Specijalno tužilaštvo u sklopu istrage u aferi “Atlas” provjerava i da li su sadašnji guverner Radoje Žugić i njegov prethodnik Milojica Dakić zloupotrijebili službeni položaj, vezano za nepostupanje po zakonu, vezano za tu banku, ekskluzivno saznaje Borba.

Prema našim saznanjima, istražitelji vjeruju da bivši viceguverner Velibor Milošević nije jedini kriv za propuštanje mjera koje je Centralna banka trebala da preduzme prema Atlas banci.

Milojica Dakić, bivši guverner

“Utvrđuje se ima li mimo viceguvernera Miloševića, jošr neko u hijerarhiji u Centralnoj banci, odgovornost za nepostupanje prema Atlas banci. Prikuplja se dokumentacija iz perioda kada je guverner bio Milojica Dakić, ali i sada kada je tamo Radoje Žugić. Istraga se odnosi i na njih dvojicu, sve je pod znakom pitanja, dok se svi detalji ne provjere, jer sumnjamo da je Milošević bio jedini koji nije postupao u skladu sa zakonom, a da to oni iznad njega nijesu znali ili odobrili”, potvrđeno nam je u Specijalnom tužilaštvu.

Centralna banka je tek 2015. sprovela kotrolu u Atlas banci, iako je ranije u njoj i još nekim bankama postojao problem ispunjavanja uslova za zakonit rad.

Nakon nalaza Miloševića, predloženo je uvođenje prinudne uprave, do koje tada nije došlo. Tek 2017. zatražena je dokapitalizacija Atlas banke, a 2018. CBCG uvodi privremene mjere u toj banci.

Tome je prethodio zahtjev Svjetske banke da se obrati pažnja na poslovanje rizičnih banaka, gdje su sem “Atlasa” i IBM, Prva banka i Univerzal kapital banka.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *