Borba saznaje u kabinetu Vučića: Pitanje Kosova i Metohije se neće rješavati u medijima, iako to neki žele

Borba saznaje u kabinetu Vučića: Pitanje Kosova i Metohije se neće rješavati u medijima, iako to neki žele

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je svojim najbližim saradnicima da se polemika oko Kosova i Metohije neće voditi u medijima, iako neki žele da se najvažnije pitanje u srpskoj istoriji poslednjih decenija izmjesti iz institucionalnih okvira, saznaje Borba iz izvora bliskih predsjedniku Srbije. Kako saznajemo, on je kazao i da Mitropolit Amfilohije nije iznio stav crkve, već svoj lični stav, kao i što su sve reakcije koje su uslijedile bile lične prirode, a ne stav države Srbije. Vučić će 14. januara još jednom pozvati na nacionalno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije.
“Izmještanjem priče o KiM iz institucija sistema u medije šalje se loša poruka i srpskom narodu i svijetu. Sve to ima za cilj destabilizaciju Srbije u momentima kad se rješava pitanje KiM-a i kada je država na putu da obezbijedi prijeko potrebno nacionalno jedinstvo po ovom važnom pitanju. Vučić je tražio od saradnika da se suzdrže od medijskih nastupa i komentara koji nanose štetu srpskom narodu, kada je ova tema u pitanju, a o svemu će razgovarati i sa Patrijarhom Irinejem”, kaže naš sagovornik blizak predsjedniku Srbije.
Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izrazio je bojazan da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi “izdaji Srbije i Kosova”.
“S Vučićem nijesam imao nikakav sukob. On je prvi predsjednik Srbije koji je bio na Saboru.… Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promijenio”, kazao je Amfilohije u intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi.
Oštre reakcije prvo su stigle od savjetnika predsjednika Nikole Selakovića, a potom i potpredsjednice Vlade Zorane Selaković. Oboje insistiraju da su napadi na Vučića motivisani pokretanjem unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i da će se zbog toga u narednom periodu oni i pojačavati.
“On se bavio vradžbinama. On je govorio o neizvjesnim stvarima, o nečemu što nikako nije duh pravoslavlja, duh srpskog pravoslavlja”, izjavio je Selaković za RTS.
Oštro su reagovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i Marko Đurić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *