Borba otkriva: Rusija se uključuje u rješavanje pitanja Kosova i Metohije

0

Nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) pripremile specijalni “kosovski paket” u četiri tačke koji će u narednim nedjeljama biti predstavljen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u čitavu priču će se uključiti i Rusija, saznaje Borba.
Srpski vrh će, nakon što dobije pomenuti paket, zatražiti da se u čitav slučaj uključi i Rusija, jer je očigledno da se dijalog sa vlastima u Prištini, na silu, pokušava izmjestiti van Evropske unije.
“Srbija je dobila potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ukoliko bude pokušaja i namjere da se proširi format dijaloga i ako Amerikanci budu željeli da se uključe u njega, rekao je nedavno Vučić.
Srbija će, kad dobije pomenuti dokument, zatražiti da se u dijalog uključi i zvanična Rusija.
Dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa Kosova i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.
Radni “kosovski tekst” Trampove administracije, kako pišu Novosti, o kojem bi moglo da bude riječi već prekosjutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka.
Novosti navode da taj tekst predviđa da Zajednica srpskih opština na Kosovu dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture.
Zajednica bi, kako navode, tijesno institucionalno bila povezana s potpredsjednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja. Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.