Bogdanović podnio zahtjev Filipu Adžiću za dostavljanje podataka koliko je osoba podnosilo zahtjev za prebivalište u opštinama gdje se održavaju izbori

1

Šef Kluba poslanika Demokrata Boris Boganović, podnio je zahtjev ministru Filipu Adžiću za dostavljanje podataka koliko je osoba podnosilo zahtjev i odjavilo prebivalište u opštinama u kojima se održavaju izbori, saglasno članu 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore:

Njegov zahtjev prenosimo u cjelini:

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva je odjavilo prebivalište u nekoj od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini BAR?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini BIJELO POLJE?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini BUDVA?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini KOLAŠIN?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini PLUŽINE?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini PLJEVLJA?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u GLAVNOM GRADU PODGORICA?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini ROŽAJE?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini TIVAT?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini ŠAVNIK?

– Koliki broj lica, u periodu od 01.01.2022. godine do dana podnošenja ovog zahtjeva, je odjavilo prebivalište od nekih od opština u Crnoj Gori i prijavilo prebivalište u opštini ŽABLJAK?

Dostavljeni odgovor, za svaku od gore navedenih jedinica lokalne samouprave treba da sadrži sljedeće podatke:

– Ime i prezime lica koje je u navedenom periodu izvršilo promjenu prebivališta;

– Naziv opštine u kojoj je lice izvršilo odjavu prebivališta, adresu stanovanja sa koje je odjavljeno prebivalište i datum odjave prebivališta;

– Naziv opštine u kojoj je lice prijavilo prebivalište, sa adresom prijavljenog prebivališta i datum prijavljenog prebivališta;

– Da li je, i ako jeste na kojem biračkom mjestu je to lice u opštini prijavljenog prebivališta upisano u birački spisak?

Naznačeni podaci ne odnose se na lica koja do 23.09.2022. godine neće imati navršenih 18 godina života.

Odredbama člana 2 stav 2 Zakona o registrima prebivališta i boravišta (,, Sl.list CG“, br 46/15) propisano je: prebivalište je mjesto na teritoriji Crne Gore u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti i sa kojima ima trajnu povezanost.

Takođe izražavam uvjerenje, da ćete preuzeti sve što je neophodno je da nas obavijestite da li su MUP i Uprava policije preduzimali mjere na utvrđivanju činjenica da li su se prijavljena lica nastanila na prijavljenim adresama prebivališta u gore navedenim opštinama i Glavnom gradu Podgorica, saglasno gore citiranim odredbama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Ukoliko to ne bi bio slučaj, više nego jasno da bi promjena opštine prebivališta nekog od tih lica, bila u funkciji protivpravnog ostvarivanja biračkog prava na predstojećim lokalnim izborima.

Imajući u vidu da već teče postupak sprovođenja izbornih radnji za izbor odbornika u Skupštinama gore navedenih jedinica lokalne samouprave koji će se održati 23. oktobra 2022. godine, očekujemo da će te nam tražene podatke dostaviti ODMAH.

1 Comment
  1. O Gojko komentariše

    E konačno nešto normalno i od ovoga šizoja.
    Je li kakav svetac danas?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.