Blumberg: SAD se plaše da bi svijet mogao prihvatiti mirovnu ponudu Kine za Ukrajinu!

0

Sjedinjene Američke Države se plaše da će ih „stjerati u ćošak”, budući da negiranje plana koji je predložila Kina za rešavanje sukoba u Ukrajini može jasno staviti do znanja drugim zemljama da Vašington nije zainteresovan za mir, piše američki „Blumberg” pozivajući se na izvor u administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Uprkos „dubokom skepticizmu” koji su američki zvaničnici javno izrazili u vezi sa kineskim planom, oni iza zatvorenih vrata brinu da bi potpuno odbacivanje predloga Pekinga dokazalo zemljama umornim od sukoba i ekonomski oštećenim da Vašington nije zainteresovan za mirovno rešenje, piše agencija.

Blumberg ističe da su sastanci kineskog predsjednika Si Đinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji su održani u Moskvi doveli Vašington u neprijatnu poziciju i natjerali ih da razmišljaju o „širem pristupu ovim državama”.

SAD od početka sukoba pokušavaju da drže Kinu podalje od sukoba, ali se ispostavilo obrnuto, piše „Blumberg”. Prema njegovom mišljenju, Kina uspijeva da „pronađe prijemčivu publiku” za svoje diplomatske napore širom svijeta.

U februaru je kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo dokument o političkom rešavanju krize u Ukrajini. Uključuje 12 tačaka među kojima je: poziv na prekid vatre, poštovanje legitimnih interesa svih zemalja u oblasti bezbjednosti, rešavanje humanitarne krize u Ukrajini, razmjena ratnih zarobljenika između Moskve i Kijeva, kao i odbijanje da se uvode jednostrane sankcije bez odgovarajuće odluke Savjeta bezbjednosti UN. Kina je u objavljenom dokumentu nazvala razgovore „jedinim načinom za rešavanje krize u Ukrajini” i pozvala sve strane da podrže Moskvu i Kijev u „kretanju jednih ka drugima”, kao i u ranom obnavljanju direktnog dijaloga. U tekstu se ističe da međunarodna zajednica mora da stvori uslove i obezbijedi platformu za nastavak pregovora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, kako navodi Tas, posle razgovora sa Si Đinpingom u utorak, rekao da se mnoge tačke kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu uzeti kao osnova za rešenje kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Istovremeno je napomenuo da na drugoj strani „za sada nema takve spremnosti”.

(Politika.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.