Blinken: Pregovori s Rusijom mogući, ali pod jednim uslovom

0

Pregovori Amerike i Rusije mogući su po mnogim pitanjima, počev od strateške stabilnosti, ali samo ako ne bude eskalacije sa strane Moskve, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Predsjednik (Džozef Bajden) je jasno rekao da ćemo mi, ako se Rusija bude agresivno i nerazumno ponašala, odgovoriti. On je, takođe, rekao – vidite, mi smo za stabilne predvidive odnose, ali na kraju krajeva to zavisi od gospodina Putina“, rekao je Blinken za TV Si-En-EN, prenijela je RIA.

Ako Rusija odustane od eskalacije onda će SAD moći da sarađuju po pitanjima od opšteg interesa, na primjer, po pitanju strateške stabilnosti, dodao je američki zvaničnik.

„Produžili smo START-3, može se i više postići u toj oblasti“, ocijenio je Blinken.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nedavno je izjavio da je Moskva predložila Vašingtonu da pokrenu dijalog o strateškoj stabilnosti i stvaranju okruženja beskonfliktnog postojanja.

Podsjetimo, visokopozicionirani predstavnik Bijele kuće juče je rekao da Vašingtonu predstoji „otvoreni razgovor“ sa Rusijom o njenim uzvratnim mjerama na američke sankcije. Kako je dodao, Amerika nije usmjerena na eskalaciju, ali da Rusiji mora da pokaže kako ponašanje neće trpjeti.

Podsjetimo, SAD su nedavno uvele još jednu rundu sankcija protiv Rusije, uključujući protjerivanje 10 ruskih diplomata, a Moskva je odgovorila svojim kontramjerama i najavila mogućnost daljih mjera u slučaju produženja sankcija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.