Bijela kuća se požalila na uticaj Rusije u Africi

0

SAD smatraju da miješanje Rusije u situaciju u Libiji dotiče interese Vašingtona, saopštio je predstavnik Bijele kuće.

“Rusi su se infiltrirali u južni blok NATO-a. Oni projiciraju uticaj u crnoj Africi”, dodao je predstavnik administracije.

Činovnik je podsjetio da je Libija najveći izvoznik nafte i gasa.

“Ona nije toliko ozbiljan pokretač interesa kao nekada, ali je i dalje faktor u svetskim ekonomskim pitanjima”, dodao je on.

Predstavnik Bijele kuće ne isključuje da se Libija može pretvoriti u “još jedan nekontrolisani prostor, gdje aktivnosti terorista prolaze nekažnjeno”.

U utorak je specijalni predstavnik SAD za Libiju Ričard Norland izjavio da su u Čadu aktivne oružane grupe koje su prošle obuku u Libiji, kojima pruža podršku i ruska privatna kompanija “Vagner”.

Ranije su mediji više puta optuživali pripadnike “Vagnera” i neke druge kompanije da su prisutne u zemlji i da podržavaju generala Halifu Haftara.

Zapadni mediji su ranije u više navrata objavljivali povjerljive izvještaje grupe eksperata Komiteta Savjeta bezbjednosti UN za Libiju prema kojima su pripadnici grupe „Vagner“ i neki drugi na teritoriji Libije i da podržavaju snage Halife Haftara po čijom je kontrolom istok zemlje.

Međutim, na prošlogodišnjoj sjednici SB UN ambasador Rusije u svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja je rekao da je taj izvještaj sastavljen od neprovjerenih ili falsifikovanih podataka s ciljem da se diskredituje politika Rusije po pitanju Libije.

„Još jednom ističemo da rusko zakonodavstvo ne poznaje postojanje privatne vojne organizacije. Eksperti u izvještaju čak i izvode iz ruskog zakona tumače netačno i slobodno“, ukazao je tada ambasador.

Ponavljamo, rekao je tada on, da Rusa u Libiji nema ali nam je, zato, poznato prisustvo stranog vojnog personala iz više zemalja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.