Bečić iz SAD-a: Politiku podjela, ektremizma i kriminala treba pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

9

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim Američkim Državama sa Ričardom Nefjuom, koordinatorom u Stejt departmentu za borbu protiv korupcije (CGAC) i Tomasom Selindžerom, direktorom Kancelarije za evropske poslove u Stejt departmentu, saopštile su Demokrate.

Bečić je saopštio da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije osnovna pretpostavka ekonomskog napretka, institucionalnog oporavka i sveukupnog progresa, te istakao da niti jedno krivično djelo, a posebno ono iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, ne smije ostati nekažnjeno.

“Crna Gora ima ozbiljne probleme u borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom, koji je zahvatio gotovo sve insitucionalne pore, što potvrđuju i izvještaji Evropske komisije o napretku Crne Gore”, istakao je Bečić.

Bečić je dodao da je Crna Gora u posljednje vrijeme, zahvaljujući Tužilačkom savjetu i nepristrasnom i nezavisnom Vrhovnom državnom tužilaštvu, a prije svega ozbiljnom i odgovornom radu glavnog specijalnog tužioca, napravila određen progres u borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou.

“Veoma ohrabruju rezultati glavnog specijalnog tužioca koji i u složenim političkim prilikama, kada su brojne isntitucije u VD stanju isporučuje rezultate poput procesuiranja bivše predsjednice Vrhovnog suda, bivšeg predsjednika Privrednog suda, jednog od specijalnih državnih tužilaca, rukovodstva Upravnog odbora jedne od najvećih državnih kompanija, funkcionera vlasti i opozicije, bez obzira na činjenicu da SDT nije povezan sa bazama podataka Uprave carina, Poreske uprave, Uprave za katastar, da nema odgovarajuće softvere za elektronsku obradu podataka, dok su prostorni kapaciteti neodgovarajući i blago račeno neprimjereni”, istakao je Bečić.

Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Bečić je kazao da je Crnoj Gori potrebna nezavisna, nepristrasna i profesionalna Agencija za sprječavanje korupcije, mnogo jača zaštita zviždača, politička satabilnost, institucionalna ozbiljnost, te da zavlada princip da javni funkcioneri rade za platu i ništa mimo plate, jer mnogi od njih ne mogu da opravdaju imovinu prihodima koje stiču.

“Svi moraju da shvate da je vrijeme zarobljenih institucija, političkog sudstva i tužilaštva prošlo, jer su slobodne institucije, slobodni mediji i civilni sektor bogatstvo jedne zemlje, dok politiku podjela, ektremizma i kriminala treba pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata”, zaključio je Bečić.

Gospodin Nefju je kazao su Sjedinjene Države spremne da svojim iskustvom i znanjem pomognu Crnoj Gori i njenim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“U obračunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom neophodno je da sarađuju svi segmenti društva, uključujući Vladu, pravosudne organe, političke partije, nevladine organizacije i medije”, istakao je Nefju.

Direktor Selindžer je naglasio da je borba protiv korupcije u Crnoj Gori jedan od prioriteta Kancelarije za evropske poslove u Stejt departmentu.

“Razvoj građanskog društva i sloboda medija, posebno u svjetlu činjenice da su novinari veoma često izloženi verbalnom i fizičkom nasilju, treba takođe da bude u fokusu cjelokupnog crnogorskog društva”, kazao je Selindžer.

9 Comments
 1. Truds komentariše

  Kakva je ovo bruka

 2. Cesk komentariše

  Sluga ambasada i NATO zlikovaca

 3. Dijo komentariše

  Je li moguće da ga nije sramota da bude ovakav poltron

 4. maxzander komentariše

  Ne zna se ko su veci poltroni ili Demokrate ili URA. Becici ne zaboravljamo vam Srebrenicu ni tvoje dodvoravanje Pristini, a ni jedan pozdrav BG ili BL. Imao si sansu sad se na..zi i nek te ka…u ti trecerazredni …………….

 5. Antišupković komentariše

  A ciji su ljudi bili Izetbegovic, Tuđman, Milosevic????
  Ko je izazvao vjestacki rqtove 90tih. E ja cu vam reci, ovi sto nas mire, jer su upravo podrzavali ekstremisticke blokove posebno sadasnji predsjednik SADa. I sad ce oni da nas mire? Ko je ovdje lud? Jos nisam vidio piromana da gasi pozar

 6. samo_istina_oslobadja komentariše

  fukara americki sluga treba ga ignorisati i prezreti narod ce mu suditi

 7. Dekson komentariše

  I onda Bečić proziva Srbiju da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore!!?? Izdajnicima naziva političare koji se sastanu sa svojom braćom iz Srbije…
  E pa Bečiću kad se Andrija Mandić i Milan Knežević sastanu sa Vučićem oni se zezaju,šale, smiju, popiju piće, ručaju…
  Ti si sa ovim potezima postao kao Raško Konjević i njemu slični.

  1. qyu komentariše

   Nije postao nego je bio.

 8. Ozad Furundžić komentariše

  Sramotni skorojeviću, bez stava o bilo čemu, oličenje si izdaje i nastavka korupcije.I lažeš da si se vjerio.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.