Bajden 90-ih nazvao Tuđmana autoritarnim razbojnikom

0

Predsjednik SAD Džo Bajden tokom devedesetih je prvog predsednika Hrvatske Franja Tuđmana nazvao faktorom nestabilnosti na Balkanu.

To je potvrđeno u transkriptima rasprava u američkom Senatu.

Kako prenosi Index, on je Tuđmana nazvao i autoritarnim razbojnikom i gramzivim moćnikom.

Iako je Bajden imao jasan stav prije svega, kako je tvrdio, srpskoj odgovornosti za sve sukobe na području bivše Jugoslavije i iako je među prvima tada u Senatu govorio o odgovornosti Miloševića za agresiju u Hrvatskoj, smatrao je da ni Tuđman ne pripada pravoj strani istorije.

Tako je 1997. godine uputio zahtev za obustavu pozajmice Svetske banke Hrvatskoj. U obrazloženju je tražio da Hrvatska procesuira svoje ratne zločince te napisao:

-Stravični ratovi u Bosni i Hrvatskoj od 1991. do 1995. imali su mnogo složenih uzroka. Jedan od njih bio je i slabo prikrivena želja srpskog predsjednika Miloševića i hrvatskog predsednika Tuđmana da podele BiH”.

Tuđmana je tada nazvao “gramzivim moćnikom”.

-Svjesno je tetošio optužene ratne zločince uprkos obavezi prema Dejtonu da ih preda Međunarodnom sudu u Hagu. To da Tuđman odbija da preda optužene koji žive u Hrvatskoj je uvreda za civilizovane ljude svugdje i šamar u lice Sjedinjenim Državama koje su posredovale u potpisivanju Dejtonskog sporazuma- govorio je Bajden

Tuđmanu je Bajden, osim neprocesuiranja ratnih zločinaca, spočitavao i onemogućavanje povratka srpskog stanovništva.

-Ovi bezakoniti pojedinci odbili su sve međunarodne pokušaje integracije Mostara te su pribjegli smrtonosnom nasilju nad muslimanima- rekao je aktuelni američki predsjednik.

U Senatu je tokom devedesetih redovno govorio protiv Tuđmana. Tako je u maju 1997. godine rekao:

-Trenutno imamo situaciju u Hrvatskoj u kojoj je predsednik jako bolestan. On je, blago rečeno, moćnik i sve što ide uz taj opis. Radi se o tipu koji nije bombonjera- kazao je Bajden i tom prilikom Tuđmana nazvao i autoritarnim razbojnikom koji će učiniti sve da “torpedira Dejton”.

Razlika između Tuđmana i Miloševića

U julu 1999. godine Bajden je za vrijeme rasprave na temu Izgledi demokratije u Jugoslaviji kazao:

-Razlika između Hrvatske i Tuđmana, koji bi itekako mogao biti optužen za ratne zločine, i Srbije i Miloševića jeste u tome da u slučaju Hrvatske imamo ozbiljna sredstva za uticaj. Hrvatska želi da postane članica NATO-a, dijelom EU i Zapada. Milošević ne želi Srbiju na Zapadu- poručio je Bajden.

U govoru u septembru 2000. godine Bajden je kazao da je Tuđman satkan od istog materijala kao Milošević.

-On je agresivni, antidemokratski vođa. Jedini razlog zašto sam zagovarao pomoć u obnovi njegove vojske bio je taj što, za razliku od Srbije, Hrvatska nije predstavljala veliku pretnju regionu- rekao je Bajden.

(Index.hr)

 

.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.