Bajčetić Šćekiću: Ministarstvo zdravlja je dužno da povrati iznos sredstava koje je Hrapović uputio za dvije privilegovane NVO!

0

Poslanik Pokreta za promjene Nikola Bajčetić pitao je ministra zdravlja Dragoslava  Šćekića da li će Ministarstvo zdravlja pokrenuti postupak za utvrđivanje i povraćaj utvrđenog iznosa sredstava, koja su u raspodjelama sprovedenim tokom, podijeljena dvijema privilegovanim NVO preko dozvoljenog iznosa.

“ U 8 raspodjela sredstava za realizovanje projekata/programa NVO, sprovedenih u Ministarstvu zdravlja tokom 2018/19/20 godine, nezakonito je podijeljeno preko 1 055.000,00 evra, budžetskih i sredstava ino.donatora Global fonda. Od ukupno 8 sprovedenih, 6 raspodjela je Odlukama okončao bivši ministar Hrapović i kao stvarno nenadležni organ podijelio 910.025,00 evra”, kazao je Bajčetić.

Kako navodi, od tog iznosa za više projekata, dvije NVO su dobile tri četvrtine od ukupnog iznosa, a prema zakonu mogu se dodijeliti sredstva za finansiranje samo jednog projekta programa.

“Dnevni list DAN je, 04.08.2020.g, objavio tekst „Hrapović mimo zakona podijelio 910.000 evra“ u kome je navedeno da iznos dat u prekoračenju dvjema privilegovanim NVO iznosi 340.360,72 evra – što niko nije demantovao”, navodi Bajčetić I dodaje da je takođe u u dnevnom listu VIJESTI, od 17.03.2021.g., objavljen tekst „Odabranima i kapom i šakom “, u kome se citirao Izvještaj Komisije Ministarstva zdravlja – koja je utvrdila  da je bivša administracija napravila krupne propuste tokom raspodjele novca NVO za borbu protiv side, malarije, tuberkuloze.

Bajčetić navodi da sredstva podijeljena preko zakonom dozvoljenog iznosa, predstavljaju protivpravnu imovinsku dobit, koju je dvjema privilegovanim NVO omogućio bivši ministar Hrapović kroz zloupotrebu službenih ovlašćenja i dužnosti, u produženom trajanju, jer je u 6 raspodjela donosio Odluke kao stvarno nenadležni organ, uprkos presudama Upravnog suda CG.

“Ministarstvo zdravlja je dužno da utvrdi tačan iznos sredstava (postupajući po presudama Upravnog suda CG), koje je bivši ministar Hrapović, kroz zloupotrebu svojih službenih ovlašćenja, dodijelio dvjema privilegovanim NVO. Takođe, Ministarstvo zdravlja je dužno da traži povraćaj tih sredstava, koja predstavljaju protivpravnu imovinsku dobit koju su, dvije privilegovane NVO, pribavile suprotno zakonu”, kazao je Bajčetić u obrazloženju.

Bajčetić je rekao da tu ima posla za Specijalno državno tužilaštvo i pozvao je ministra Šćekića da podnesete prijavu  u SDT-u protiv tadašnjeg ministra Kenana Hrapovića I njegovih saradnika, a  ukoliko on to ne želi da uradi, uradiće oni, izjavio je Bajčetić.

Tokom sjednice Bajčetić je postavio dopunsko pitanje ministru Šćekiću u kojem ga je pitao da li će Ministarstvo zdravlja postupiti po obavezujućim presudama Upravnog, kojima su poništene sve Odluke o raspodjelama,sprovedenim u Ministarstvu zdravlja tokom 2018/19/20 godine, a u kojima je podijeljeno preko 1055.000 evra.

“Tokom 2018/19/20 godine u Ministarstvu zdravlja je sprovedeno 8 raspodjela budžetskih i sredstava od donatora Global fonda, u iznosu od preko 1055.000 evra i sve donijete Odluke o raspodjelama sredstava poništene su presudama Upravnog suda. Do današnjeg dana ni za jednu od njih ne postoji zakonita Odluka. Zbog nepostupanja po obavezujućim presudama, Upravni sud je donio nove presude zbog tzv. ćutanja administracije”, objasnio je Bajčetić.

Na postavljeno dopunsko pitanje ministar zdravlja Dragoslav  Šćekić nije odgovorio poslaniku PzP-a Nikoli Bajčetiću.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.