Asanž uložio žalbu na odluku britanske vlade da bude izručen SAD-u

0

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uložio je danas žalbu na odluku britanske vlade da naredi njegovo izručenje u SAD.

Žalba na prošlomjesečnu odluku danas je predata Višem sudu u Londonu, a njeno podnošenje predstavlja novi obrt u decenijskoj pravnoj sagi izazvanoj objavljivanjem povjerljivih američkih dokumenata na sajtu Vikiliksa.

Pristalice Asanža, koji u nedjelju puni 51 godinu, protestovale su danas ispred zgrade britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, zahtijevajući njegovo oslobađanje. Među demonstrantima je bila i njegova supruga Stela Asanž.

Asanž, australijski državljanin, godinama vodi pravnu bitku pred britanskim sudovima da izbjegne izručenje u SAD, gdje se suočava sa 17 optužbi za špijunažu i jednom za zloupotrebu računara.

Američki tužioci tvrde da je Asanž pomogao analitičarki obavještajne službe vojske SAD Čelsi Mening da ukrade povjerljive diplomatske depeše i vojna dokumenta, koje je kasnije objavio Vikiliks.

Pristalice Asanža navode da je on novinar koji razotkriva tajne, uključujući zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Londonski sud je u aprilu presudio da bi Asanž mogao da bude izručen u SAD. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je 17. juna nalog kojim se odobrava izručenje Asanža.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.