Analizom Ministarstva otkrivene razmjere uništavanja Plantaža: Kompanija pred stečajem zbog duga od preko 45 miliona, svaki treći zaposleni bio šef

3

Kompanija Plantaže nalazi se pred stečajem zbog dugova prema dobavljačima, bankama i radnicima koji su 28. februara iznosili 45.652.472 evra,  navedeno je u analizi eksternog eksperta koji je nagažovan na predlog ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Aleksandra Stijovića.  U ovu sumu nijesu uračunati iznosi sponzorstava i donacija, konsultantskih ugovora i zakonski spornih isplata bordu direktora i menadžmentu, kao ni troškovi otpisa stambenih kredita zaposlenima prilikom odlaska u penziju, a koji iznose 1.362.943 evra.

Analiza je urađena kako bi se ustanovilo stvarno stanje u “Plantažama” i modeli prema kojima bi se ova državna kompanija mogla spasiti iz situacije u koju je “dovedena sistematskim uništavanjem u prethodnom periodu”.

-Nakon mjesec dana analize stanja i poslovanja u ‘Plantažama’ i detaljne analize do sada prikupljene dokumentacije dobijeni su podaci koji jasno ukazuju kako su Plantaže dovedene gotovo pred stečaj- saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kao glavni razlog za ovakvo užasno stanje u kompaniji  navodi se neracionalno poslovanje i trošenje ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodjeljivalo samo sebi. 

To najbolje ilustruje podatak da je svaki treći zaposleni, od ukupno 587, u Plantažama bio direktor ili šef.

-Da se radi o prekomjernom broju zaposlenih jasno se vidi iz akta o sistematizaciji gdje su definisani naprimjer glavni magacioner, pomoćnik glavnog magacionera i pomoćnik pomoćnika glavnog magacionera a takvu situaciju imamo u po nekoliko radnih jedinica. Takođe imamo i slučajeve da naprimjer radna jedinica vinogradarsko-voćarska proizvodnja ima sektor zajedničkih funkcija gdje postoji 14 direktora/šefova i tri radnika i slične primjere. Kao rezultat ovakvog zapošljavanja imamo troškove za plate zaposlenih u Plantažama od oko 15 miliona evra godišnje. Nelogično je da u kompaniji u kojoj je primarna proizvodnja poljoprivredna ima trećinu zaposlenih čine direktori i rukovodeći kadar, posebno uzimajući u obzir i njima dodijeljeno pravo na službena vozila kojih ima 70, kao i na vozače-navedeno je iz Ministarstva.

Direktori dvije trećine radnih dana godišnje proveli na službenim putovanjima u inostranstvu

Na osnovu podataka prikazanih u karticama putnih naloga, otkriveno je da je 20-ak zaposlenih, članovi Borda direktora, direktor i direktori sektora, bili više od dvije trećine radnih dana godišnje na službenim putovanjima u inostranstvu ili da su dnevnice za službena putovanja isplaćivane u višestruko većim iznosima od propisanih.

Od 2010.do 2020. godine Milanu Milutinoviću za službena putovanja  isplaćen je iznos od 108.997 evra, Verici Maraš iznos od 93.397 eura, Veselinu Đurišiću 83.070 evra…Predsjedniku borda direktora Veselinu Vukotiću ukupno je isplaćeno 79.500 eura, a u periodu od 2016. do 2019. godine isplaćivan je isti iznos za putovanja od po 8.500 evra.

Analizom je otkriveno je da je kompanija godišnje preko blagajne godinama isplaćivala i po šest miliona eura u kešu na razna naknade, „limite“ i ostale sporne isplate.

Šefovima dijelili plate od 1.500 do 10.000 evra još po nekoliko hiljada preko blagajne

Prosječna neto zarada u preduzeću u 2018. godini iznosila je 720,38 eura, a u 2019. godini je bila 782,10 eura, dok su u isto vrijeme menadžment i članovi borda direktora primali zaradu po nekoliko osnova u iznosima od 1.500 eura do 10.000 eura.

-Osim osnovne zarade u kompaniji postoji ‘naknada za korporativno upravljanje’ koju pozitivni propisi ne poznaju, a koja premašuje sve iznose osnovne zarade i za koju ne postoji definisan način obračuna. Pored toga, minuli rad obračunava se u sklopu osnovne zarade, dok naknadu za minuli rad isplaćuju posebno, bez definisane procedure. Pored ovoga vrše se isplate i na osnovu takozvanih ‘limita’ za koje takođe ne postoji procedura i njihov iznos takođe pramašuje višestruko osnovnu zaradu, a posebno se isplaćuju i godišnji odmori. Svi navedeni iznosi se isplaćuju gotovinom preko blagajne. Ilustracije radi u 2019. godini preko blagajne je isplaćena gotovina u iznosu od 5.982.099 eura, a što je bio prosjek i u prethodnim godinama- navedeno je između ostalog u analizi.

Milionski iznosi  dati advokatima za izgubljene sporove

Na ime konsultantskih usluga u poslednjih deset godina isplaćeno je 1.121.051,12 eura.

-Ovaj iznos isplaćen je uglavnom advokatskim kancelarijama za zastupanje u sporovima koji su svi do jednog izgubljeni, a što je „Planaže“ koštalo dodatnih 1.947.056,22 eura za sudske troškove- saopšteno je iz Ministarstva.

Ne vraćaju stambene kredite

Stambeni krediti su uglavnom dijeljeni bespovratno, odnosno Odlukom o dodjeli kredita za rješavanje stambenih potreba, a dobio ih je skoro kompletan rukovodeći kadar u iznosima od 30.000 do 299.000 eura.

-Maksimalan iznos kredita dodijeljen je Verici Maraš 12.05.2010.godine, kojoj je i prethodno 12.08.2008. godine dodijeljen kredit u za sada nepoznatom iznosu, a na osnovu kojeg je 20.10.2009.godine isplaćen prvi dio u iznosu od 30.000 eura- navode iz Ministrstva.

Sponzorisali festivale koji se nisu ni održavali

U prethodnih 12 godina Plantaže su isplatile preko dva i po miliona evra za sponzorstva, od kojih je više njih zakonski problematično.

-Jedno od spornih sponzorstava je donacija koja se svake godine dodjeljuje u različitim iznosima, od 2.500 do 10.000 eura, nevladinoj otrganizaciji “Sibila” kojoj je ukupno isplaćeno 38.000 eura. Pretragom sajta navedene NVO utrvđeno je da je ista osnovana u cilju organizovanja festivala, ali da nikada nije imala nikakvih aktivnosti, pa su im sredstva dodijeljena za održavanje festivala svake godine od kojih ni jedan nije održan- saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je najavljeno ministar Stijović će naredne sedmice na konferenciji za novinare saopštiti detalje i zaključke analize, detaljni presjek stanja kompanije i saopštiti predlog rješenja za pokušaj spašavanja “Plantaža”.

Iz resora ministra Stijovića su naveli da se “Plantaže”, moraju sačuvati kao najznačajniji nacionalni brend, ali da insistiraju da se paralelno sa procesom spašavanja kompanije i podrškom, moraju izvršiti ozbiljni rezovi na ovakvim praksama koje i dalje traju, a dovele su do uništenja kompanije.

.

3 Comments
 1. Kurser komentariše

  Kako se osjecate kad ovo citate krezubi mojtenegrini milovi? Je li vam lijepo kad vidite da je nekome bespovratno dato 300.000 eura a vi djetetu kupite patike u septembar i opet kad mu pocnu prsti iskakati iz njih? Kad vam milov Monstat kaze mozete zivjet sa 2 eura na dan a ovamo sa drzavne sise uzimaju po 10.000 eura onako da imaju da troskare? Kad im djeca voze auta po 100.000 eura a vasa djeca krpe za autobus ili voze neku lamicu? Je li vam lijepo? Ja sam prosao sve to, i patike jednom u 2 godine, i reno klio 1.2 star 20 godina.. Napravio sam pare bez guzenja ikome jako jako teskim radom i upornoscu.. Ali nikad mi nisu vrat slomili da budem poltron.. A vi ste im dali licnu kartu za 50 100 500 eura.. Sram vas bilo daju vam 500 eura koje su od vas i mene ukrali pomocu gore opisanih metoda i vi zadovoljni.. Sram vas bilo goveda glupa..

  22
  1
 2. micki komentariše

  Kurser.Svaka cast brate

 3. Viko komentariše

  Ovakvih i slcnih poslovanja bit ce na stotine.Dali ce neko ici u zatvor ili vracati pare ?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.