Američki ekonomista Džefri Saks: SAD nisu uspjele da promijene režime u Iranu, S. Koreji i Venecueli, a kamoli da bace Rusiju na koljena!

0

Poznati američki ekonomista Džefri Saks rekao je u intervjuu za njemački medij Špigl da ukrajinski rat vidi kao neuspjeh Zapada, traži od Njemačke pristup Putinu i kaže da su dalje sankcije Rusiji previše rizične.

On kaže da antiruske sankcije neće postići svoje ciljeve i da će uticati samo na Zapad, i ne vjeruje u njihovu efikasnost protiv Moskve.

Saks nije bilo ko i dobro zna o čemu priča. Bio je savjetnik ruske vlade 1990-ih i stručnjak je za zemlje u razvoju. Zato su njemački mediji svakako željeli da čuju njegovo mišljenje, posebno uticaj uvedenih zapadnih sankcija na Rusiju, odnosno njenu sposobnost da im se odupre.

Predviđam drugačiji razvoj događaja: značajne negativne posledice po ekonomiju ostatka svijeta, osim za Rusiju“, rekao je Saks.

Ekonomista je sankcije nazvao tipičnim oruđem američke spoljne politike. Međutim, uprkos učestaloj primeni, restriktivne mjere rijetko djeluju, istakao je američki stručnjak, navodeći sankcije Iranu, Sjevernoj Koreji i Venecueli, koje su „bijedno propale”.

„Tamo nismo mijenjali režime, a sada želimo da bacimo na koljena mnogo veću državu. Rusija je ogromna država, koja takođe raspolaže sa 1.600 nuklearnih bojevih glava. Baciti Rusiju na koljena je jednostavno nerealno, nemoguća ideja. Ne znam šta je u glavama ljudi koji su ga osmislili-rekao je američki stručnjak u intervjuu za Špigl i dodao da bi Rusija „lako preživjela „posledice uvedenih sankcija“.

(Geopolitika.news)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.