Američka ambasada se pravda: Nismo pozvali Vulina na obilježavanje misije „Halijard“

0

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu navela je danas da „nije lično“ pozvala direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina da prisustvuje obilježavanju misije „Halijard“.

Vulin se od jula nalazi pod sankcijama SAD zbog navodne korupcije i umiješanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Na društvenim mrežama se 16. septembra pojavila fotografija na kojoj Vulin prisustvuje događaju povodom godišnjice misije „Halijard“ u Drugom svjetskom ratu, čiji je cilj bio spasavanje pilota iz oborenih savezničkih aviona koji su u ljeto 1944. godine bili rasuti po planinama Srbije.

U pisanom odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi SAD su naveli da je riječ o otvorenom događaju koji organizuje Fondacija „Halijard“.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, kako su naveli, na događaju je govorio „kako svi treba da crpimo inspiraciju iz misije ‘Halijard’ i da se zajedno suprotstavimo silama terora i agresije, koje su vratile užase rata na evropski kontinent“, piše Radio slobodna Evropa.

„Tu poruku podrške miru u Evropi mogli su da čuju svi prisutni – pa i gospodin Vulin, čak i ako ga Ambasada SAD u Beogradu nije lično pozvala da prisustvuje“, naveli su u Ambasadi.

U odgovoru su podsjetili da je obilježavanje misije „Halijard“ događaj koji svake godine „okuplja Amerikance i Srbe kako bi obilježili nevjerovatan čin herojstva“ iz doba kada su naši narodi bili saveznici u borbi za oslobađanje svijeta od fašističkog terora.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.