Agonija političke scene Crne Gore: Institucije ne rade, apsolutno sve je blokirano, do izbora se ne može bez Ustavnog suda – šta dalje?

1

Političke kalkulacije, pojedinačni interesi, a sve pod pokrivalicom „brige za građane“ uveli su Crnu Goru u jednu od najdubljih kriza koje je ikad imala. Građani Crne Gore svakako jesu očekivali opstrukcije nakon smjene režima Mila Đukanovića 30. avgusta, ali niko nije mogao ni da pomisli da će sve doći do nivoa gdje niti jedna jedina institucija ne radi!

Svakako, posljedica tridesetogodišnje vladavine je itekako velika. Brojne nezakonitosti u poslovanju u institucijama sistema, sređivanje poslova, mito, korupcija sada evidentno dolazi na naplatu. I to ne dolazi na naplatu onima koji su Crnu Goru doveli u ovakvu situaciju, već upravo dolazi na naplatu samim građanima Crne Gore.

A opstrukcija je mnogo. Može se početi od proizvoljnog tumačenja Ustava Crne Gore od strane Mila Đukanovića gdje odbija da da mandat Miodragu Lekiću, ali i gdje nije zvao sve parlamentarne partije na kosultacije povodom odluke za dodjelu mandata za sastav Vlade. Znao je Đukanović da je u ovom trenutku Ustavni sud bez kvoruma i da ne postoji institucija koja može provjeriti ovu odluku. Takođe je poznato i da se bez Ustavnog suda, zbog Ustavnih žalbi, ne mogu do kraja proglasiti rezultati nedavno održavnih lokalnih izbora, a Đukanović to, očigledno koristi.

Cijena koju on trenutno plaća je ništavna. Ali je interesantno kako „otac nacije“ odjednom postaje rušitelj iste te „nacije“. Upravo on i njegov DPS konstantno blokiraju demokratske procese u Crnoj Gori ne bi li makar malo odložili sudbinu koja ih čeka. S tim u vezi, primjetna je bila opstrukcija DPS-a prilikom izbora sudija Ustavnog suda što gura zemlju u institucionalni ambis, a građani su toga itekako dobro svjesni. Ali su takođe svjesni da u ovom trenutku izlaza nema.

Samim tim se i postavlja pitanje šta, gdje i kako dalje? Nažalost, ovo je pitanje do danas ostaje bez odgovora.

1 Comment
  1. Vlast komentariše

    POŠTO DPS CRČE ZA CRNOM GOROM, VALJDA ĆE GLASATI ZA SUDIJE

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.