Abazović u Ukrajini: Svjedočimo paklu razaranja

0

Nakon svečanog dočeka u Kijevu, premijer Crne Gore Dritan Abazović, zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom, obišao je Borodjanku i Irpin, gradove koji su bili pogođen ratnim razaranjima. Abazović u Ukrajini boravi na poziv predsjednika te zemlje Volodimira Zelenskog.

„Odmah nakon dolaska posjetili smo Borodjanku, grad koji je razoren na početku invazije. Svjedočimo paklu ratnog razaranja. Zajedno sa Edijem Ramom molimo se za mir i stojimo čvrsto uz građane Ukrajine“, napisao je Abazović na Tviteru.

Rano jutros delegacija je stigla u Kijev.

„Stigli smo u Kijev sa Edi Ramom da pružimo iskrenu podršku Ukrajini i njenim građanima u odbrani prava na slobodu. Crna Gora će nastaviti da pomaže Ukrajini u ovom teškom trenutku i humanitarnoj katastrofi“, poručio je Abazović.

Abazović je od poljsko-ukrajinske granice putovao vozom.

Premijer će se, međutim, tokom dana sastati se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Planiran je i niz sastanaka sa drugim ukrajinskim zvaničnicima.

Posjetu Abazovića Kijevu pratiće izvještač RTCG Marko Vešović.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Crne Gore je prihvatio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti glavni grad Ukrajine, nakon razgovora telefonom koji su imali u četvrtak.

Abazović je već razgovarao s pojedinim kolegama iz regiona i ideja je načelno bila prihvatljiva za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, koje su kao i Crna Gora članice Nato saveza.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ne putuje u Kijev jer ima već preuzete obaveze, ali je poručio da nedvosmisleno podržava ukrajinski narod.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.