Za četiri godine 90 presuda: Napadaju policajce da bi izbjegli krivicu

0

Fizički napadi i nasrtaji na policijske službenike sve su češća krivična djela koja pune stupce crne hronike, a o tome govore i podaci Osnovnog suda u Podgorici koji je u posljednjih četiri godine donio 90 presuda protiv 105 osoba zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, piše Pobjeda.

Od ukupnog broja donijeto je 86 osuđujućih, dvije odbijajuće i dvije oslobađajuće presude.

Motivi napada na policijske službenike razni su, a jedna od najčešćih je izbjegavanje krivice za drugo krivično djelo.

„Bilo je slučajeva da je u vozilu prilikom policijske kontrole pronađeno 100 kilograma droge, a da je vozač napao policajce. Mnogima nedoumicu predstavlja pitanje šta predstavlja teže kršenje zakona, da li pokušaj šverca narkotika ili napad na službeno lice? Ta nedoumica je riješena ZKP-om tako da je krivično djelo napad na službeno lice teže nego šverc narkotika. Ovdje je najteže dokazati napad. Sudska praksa je ovdje neujednačena. Za napad na službeno lice ili za prijetnju kazne obično iznose od tri mjeseca do tri godine, ali ne mora da znači, mogu biti i veće“, objašnjava advokat Srđan Lješković.

On navodi da se osumnjičeni za krivična djela napad na službeno lice obično brane time da su bili pod dejstvom narkotika ili alkohola.

„Imali smo situaciju kada su napadnuti policajci interventne jedinice. Osumnjičeni su se branili da su bili izrevoltirani ponašanjem policijskih službenika“, dodaje Lješković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.