Britanski Dom lordova objavio izvještaj: Regrutacija u britanskoj vojsci na opasno niskom nivou, borbena gotovost ugrožena

0

Britanski Dom lordova objavio je izvještaj „Ukrajina: poziv za buđenje“ u kojem se navodi da je regrutacija u britanskoj vojsci na opasno niskom nivou i da je borbena gotovost zemlje ugrožena.

U izvještaju se ističe da civilno stanovništvo „mora biti spremno za borbu“ ukoliko dođe do rata sa Rusijom.

U izvještaju se priznaju i slabosti NATO strategije „odvraćanja“.

Komitet kojim predsjedava lord De Moli pokrenuo je istragu u februaru 2024. godine sa ciljem da „procijeni implikacije sukoba u Ukrajini na odbrambenu politiku Velike Britanije“.

Kako navode, radeći na izvještaju otkrili su dvije ključne lekcije: da je njihova strategija odvraćanja prema Rusiji propala i da moraju da istraže razloge tog neuspeha, kao i da je sukob u Ukrajini ogolio značajne slabosti u u vojnoj snazi Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a.

-Podaci koje smo analizirali navode na zaključak da je trenutna veličina britanske vojske neadekvatna. Iako veličina nije jedina mjera sposobnosti, zabrinuti smo da vojska ne može, kako je trenutno konstituisana, da pruži očekivani doprinos trupa NATO-u. Stoga postavljamo pitanje da li je britanska vojska spremna da odgovori na rastuću prijetnju koju Rusija predstavlja evropskoj bezbjednosti, dodaje se u izvještaju.

Dom lordova pozvao je premijera Kira Starmera da razvije plan akcija koje će kod građana probuditi zainteresovanost za nacionalnu bezbjednost u njihovom svakodnevnom životu i na osnovu kog će Britanci „prevazići ideju da je odbrana isključivo odgovornost vojske“.

Podsjećamo, laburisti su veliki dio kampanje na društvenim mrežama za mlađu publiku zasnivali na narativu „da za razliku od bivšeg premijera Rišija Sunaka Starmer neće prisilno slati mlade u vojsku“.

Sunak je pred izbore predstavio među mladima izuzetno nepopularan plan prema kojem će 18-godišnjaci imati mogućnost da biraju između služenja vojnog roka u trajanju od 12 mjeseci ili volontiranja jedan vikend mjesečno tokom godinu dana u policiji, vatrogasnoj službi, javnom zdravstvu ili dobrotvornim organizacijama koje rade sa starijim ljudima.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.