Rusi „bodežima“ uništili četiri lovca „F-16“ prije nego što su poletjeli

0

Nepotvrđeni izvještaji iz više evropskih izvora ukazuju da su u ruskom udaru na ukrajinsku vazdušnu bazu uništena četiri lovca „F-16“.

Izvještaji ruskih izvora navode da su balističke rakete „kindžal“ ispaljene na aerodrom u Starokonstantinovu u zapadnoj Ukrajini. „Bodeži“ su relativno rijetka i visokokvalitetna klasa avionskih projektila koji su pažljivo korišćeni za uništavanje kritičnih i visoko vrijednih ciljeva, uključujući nedavno isporučenu vojnu opremu NATO-a, navodi „Militari voč“.

Za razliku od ukrajinskih lovaca sovjetske proizvodnje, američki avioni „F-16“ ne mogu se razmještati sa improvizovanih aerodroma sa tehničkim nedostacima, što ograničava broj objekata na kojima mogu da polete i slete.

Zapadni sistemi za praćenje zabiljeležili su polijetanje ruskih aviona „MiG 31“, što ukazuje na vjerovatnoću upotrebe raketa „kindžal“.

Vojni analitičari ukazuju da se ove skupocjene rakete koriste samo ako su prethodno provjereni i potvrđeni ciljevi koji se napadaju.

Noćni udari „kindžalima“ obavljeni su uz korišćenje bespilotnih letjelica „geran“ koje su dodatno osmotrile i izviđale ciljeve.

Posle toga ruska komanda je dala dozvolu da se upotrebe hipersonične rakete „kindžal“.

Prema vojnim dopisnicima, aerodrom u Starokonstantinovu tradicionalno su koristili ukrajinski Su-24, koji su služili kao nosači raketa britanskih raketa „storm šedou“.

Očekivalo se da će isporuka američkih aviona „f-16“ pojednostaviti zadatak njihovog praćenja i poraza – posebno u kontekstu MiG-ova 29 koji su ranije činili okosnicu ukrajinske flote, a koji se smatraju jednim od najboljih na svijetu po sletanju sa pista.

Prvi avioni „F-16“ isporučeni su Ukrajini 1. avgusta, a prvi avion je izgubljen 26. avgusta, što je potvrđeno tri dana kasnije.

Izvještaji o uzroku katastrofe uveliko se razlikuju. Ukrajini su obećane primetno zastarjele varijante iz aviona doba Hladnog rata a to se odnosi i na već isporučeni F-16 AM/BM, povučen iz danskog ratnog vazduhoplovstva. Vjeruje se da nemaju nikakve realne šanse u vazdušnoj borbi protiv ruskih lovaca 21. veka sa aktivnim faznim radarima i savremenim sistemima za elektronsko ratovanje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.