Prištinski novinar: Rama, Abazović i Kurti bili su protagonisti urušavanja prepreka da Srbija opet postane sila u regionu

0

Novinar i publicista Migjen Keljmendi izjavio je da Srbija vraća ulogu lidera u regionu i da je postala američki i evropski prioritet na Zapadnom Balkanu, dodajući da je stav aktuelne kosovske vlade pogrešan.

Keljmendi ističe da je „Priština bila politički miljenik Amerike i EU na Balkanu“.

– Cio proces formiranja i osamostaljivanja države je do kraja osmišljen, koordiniran i realizovan uz pomoć Stejt departmenta i evropskih vlada. Zato je tih 100 priznanja uslijedilo odmah. Ovo je lijep dio našeg odnosa sa Amerikancima i Evropljanima. Ali šta se desilo u ovom drugom dijelu, uglavnom ovih poslednjih pet godina… Američki stav prema Srbiji se radikalno promijenio, posebno posle rata u Ukrajini. Srbija je danas mezimica Bijele kuće i Stejt departmenta. Najvažniji političar u ovom kontekstu danas je Vučić. On je osoba preko koje ova dva visoka američka tijela po svaku cenu pokušavaju da Srbiju udalje od ruskih i kineskih uticaja i okrenu ka Evropi i NATO-u – kazao je Keljmendi.

Dodaje da to nije na račun Prištine iako tako misli vlada kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

– Promjena politika za region i redefinisanje novih prioriteta od strane Vašingtona i Brisela. Danas je fokus na Beogradu, a protagonista je Vučić. Ovaj, nimalo lak zadatak, povjeren je sadašnjem diplomati, gospodinu Kristoferu Hilu. Iako je penzionisan, pozivaju ga i daju mu puna ovlašćenja u ovoj misiji. Gospodin Hil je uvijek bio blizak vlasti u Beogradu. Na konferenciji u Rambujeu govorio je protiv vojne intervencije na Srbiju i propagirao autonomiju Kosova unutar Srbije. Rat u Ukrajini je samo ubrzao ovu politiku i nove prioritete, što je rezultiralo povratkom Srbije kao regionalne sile. Srbija se danas doživljava kao partner zapadnih zemalja, lider regiona, kandidat za članstvo u EU i NATO. Međutim, ova rekonfiguracija političkih snaga u regionu, gdje Srbija treba da bude u centru, gdje je Srbija prioritet zapadnih vlada, zahtijevala je novu vlast i političke protagoniste u državama regiona – izjavio je Keljmendi.

Kako kaže, slaganje i komplementarnost Beograda sa ovim zapadnim politikama i prioritetima nije bilo bez uslova.

– Povratak uticaja Srbije u regionu, kao i prije intervencije NATO-a, i njena nova uloga političkog i ekonomskog lidera regiona, zahtijevali su slom tri vlade u regionu. Proglašenjem nezavisnosti Kosova, sa suverenim vladama u Podgorici i Skoplju, uticaj Srbije je bio okrnjen i otežan, tako da je ova situacija morala da se promijeni. Edi Rama, Dritan Abazović, Aljbin Kurti i Hristijan Mickoski bili su protagonisti urušavanja prepreka da Srbija povrati svoj uticaj i ulogu u regionu, u svijetlu novih zapadnih prioriteta. Kao neizbježan uslov Beograda, predstavnici rata na Kosovu, čiji je uspjeh Beograd uvijek doživljavao kao uvredu, moraju biti suđeni i uklonjeni sa političke scene Kosova – kazao je Keljmendi.

Na pitanje gdje su interesi Prištine u ovoj novoj konfiguraciji, Keljmendi navodi da Priština nema udobnost da ne sarađuje sa SAD.

– Ako je Srbija danas američki i evropski prioritet regiona, to ne znači da je vlada na Kosovu bila spremna da zauzme stav odbijanja prema ovim prioritetima. (Tzv.) Kosovo nema udobnost da ne bude kooperativno i komplementarno sa američkom i evropskom politikom u regionu. Odgovorna vlast bi morala da nađe svoje mjesto i interes u ovoj novoj konstelaciji snaga u regionu. Ovakav stav koji vlada na Kosovu danas ima potpuno je pogrešan, jer nas drži podalje od slike i sukobljava nas sa najvažnijim međunarodnim faktorima – istakao je Keljemndi.

(Kosovo Onlajn)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.