Šahmanović održao sastanak sa predstavnicima kompanije Gradir Montenegro doo

0

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović i državni sekretar Dino Tutundžić održali su danas sastanak sa rukovodstvom kompanije Gradir Montenegro doo, na kojem su prisustvovali Andrej Šari), predsjednik borda direktora, Kristian Kraviec, član borda direktora i finansijski direktor, Petar Vraneš, izvršni direktor, i Andrijana Lacman, rukovoditeljka biroa za projektovanje.

Na sastanku su razmatrane dosadašnje aktivnosti i poslovni uspjesi ove kompanije, kao i budući razvojni planovi.

Kompanija Gradir Montenegro doo, koja posluje u vlasništvu poljske kompanije ZGH iz Boleslawa, ima dugoročnu koncesiju na eksploataciju rude cinka i olova na ležištima „Šuplja stijena“, „Đurđeve vode“, „Paljevine“ i „Ribnik“. Ugovor o pravu na eksploataciju potpisan je 25. avgusta 2006. godine.

Tokom sastanka istaknuto je da je u otvaranje rudnika uloženo 50 miliona evra, dok trenutna proizvodnja iznosi 550.000 tona rude godišnje, sa prosječnim sadržajem od 2,5% olova i cinka.

Takođe, godišnja proizvodnja koncentrata olova i cinka dostiže 18 000 t. Kompanija trenutno zapošljava 162 radnika, od kojih je većina iz lokalnog stanovništva, čime značajno doprinosi lokalnoj ekonomiji.

Ukupna vrijednost imovine kompanije, prema poslovnim knjigama, procijenjena je na oko 17 miliona evra. Ministar Šahmanović izrazio je zadovoljstvo zbog uspješnog poslovanja kompanije i njenog doprinosa razvoju rudarske industrije u Crnoj Gori, te istakao važnost daljeg unapređenja saradnje između kompanije i nadležnih institucija.

Na kraju sastanka, dogovoreni su dalji koraci za unapređenje rudarskih aktivnosti i održavanje visokih standarda zaštite životne sredine, kako bi se osigurao održivi razvoj ovog sektora. Kako je naglasio resorni ministar svi odgovorni investitori su dobro došli, crnogorskoj ekonomiji su potrebna stabila privredna društva, koja doprinose i lokalnoj zajednici i privredi generalno. Vlasnici kompanije su izrazili zainteresovanost da nastave poslovanje i u narednom periodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.