Nedović: O ukidanju imuniteta Kovačevića Skupština će odlučiti u oktobru

0

Poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović je kazala da će se sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se glasati o ukidanju imuniteta predsjedniku Opštine Nikšić i poslaniku Nove srpske demokratije Marku Kovačeviću održati u oktobru.

„Većina će odlučiti“, kratko je odgovorila Nedović novinarima na današnjoj pres konferenciji u Skupštini Crne Gore.

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo u Podgorici tražilo je od Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore da ukine imunitetKovačeviću, jer je protiv njega formiralo predmet zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, potvrđeno je Portalu ETV iz više izvora.

Predmet protiv Kovačevića je formiran zbog govora koji je održao na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovu.

Tom prilikom rekao je da će se sa onima koji neće da budu braća, nego hoće “da liče na Turke”, ubuduće “postupati kao prema Turcima”.

Prvi čovjek Nikšića je, nakon brojih reakcija i osuda, kazao da je na Grahovcu govorio o pomirenju i da „nije pominjao nijedan narod“.

„Turke sam pomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili prije svega da odbrane svoja ognjišta i da se oslobode od tadašnjeg jarma, a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa sa Turskom“, saopštio je on na Fejsbuku.

Govor Kovačevića osudili su premijer Milojko Spajić, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i nekoliko političkih partija.

Partije vladajuće većine – Demokrate, prosrpska Socijalistička narodna partija i proruska Demokratska narodna partija Milana Kneževića, nijesu se oglašavale.

Klub odbornika Evropski tim za Nikšić podnio je ranije prijedlog za razrješenje predsjednika opštine Marka Kovačevića zbog, kako su naveli, izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građana, ali on nije prošao u lokalnom parlamentu.

Kovačević je na čelo Nikšića, drugog po veličini grada u Crnoj Gori, došao maja 2021.

(PORTALANALITIKA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.