Tramp se danas sastaje sa Zelenskim

0

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Tramp je rekao da će se sastati s Volodimirom Zelenskim nakon što je kritikovao ukrajinskog predsjednika na predizbornoj kampanji i izrazio sumnje u sposobnost Ukrajine da pobijedi Rusiju.

Tramp je najavio da će se danas (u petak) sastati sa Zelenskim u Njujorku.

Najava je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden predstavio više od osam milijardi dolara nove vojne pomoći Kijevu i nakon što se potpredsjednica Kamala Harris, Trampova protivkakandidatkinja u novembru sastala sa Zelenskim i obećala svoju “nepokolebljivu” podršku.

Tramp je doveo u pitanje američku podršku Ukrajini i na predizbornom skupu ove sedmice rekao da je zemlja trebala postići dogovor s Rusijom kada je Moskva započela svoju punu invaziju u februaru 2022. godine.

Juče je ponovio svoje tvrdnje da bi mogao osigurati mirovni sporazum.

Predsjednik Zelenski je zatražio da se sastane sa mnom i ja ću se sastati s njim […] u Tramp Kuli (Trump Tower)”, rekao je Tramp novinarima u Njujorku.

Na pitanje novinara da li bi Ukrajina možda morala ustupiti teritoriju da bi postigla sporazum s Moskvom – što je neprihvatljivo za Kijev – Tramp to nije isključio.

“Vidjećemo šta će se desiti”, rekao je.

‘Plan pobjede’

Neposredno prije Trumpovih izjava, Haris je obećala podršku Ukrajini i –  u prikrivenom spominjanju Trampa – rekla da oni koji bi htjeli da Ukrajina zamijeni teritoriju za mir s Rusijom podržavaju “prijedloge kapitulacije”.

Haris je govorila zajedno sa Zelenskim u Bijeloj kući, na njihovom sedmom sastanku i trećem ove godine.

Tramp i Zelenski se nisu lično sastali otkako je Trumpov mandat kao predsjednika SAD-a završio 2021. godine, iako su razgovarali telefonski u julu.

Ranije ove sedmice, činilo se da je Tramp namjeravao odbiti zahtjev Zelenskog za sastanak.

Ukrajinski lider je prije putovanja u Njujork na godišnju Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija rekao da se nada da će Džozefu Bajdenu, Kamali Haris i Donaldu Trampu predstaviti svoj “plan pobjede” u ratu s Rusijom.

Ipak, razljutio je Trampovu kampanju nakon što je posjetio fabriku municije tokom vikenda u Pensilvaniji te razgovarao s guvernerom te države, demokratom Džošom Šapirom.

Tramp je nastavio s kritikom ukrajinskog predsjednika tokom kampanje. U ponedjeljak je rekao da Zelenski želi da Haris pobijedi na izborima, a u srijedu je istočnoevropsku naciju nazvao “mrtvom” i “uništenom”.

Republikanac je takođe nagovijestio da je bio uznemiren nedavnim izjavama Zelenskog za časopis The New Yorker, u kojima je ukrajinski lider rekao da vjeruje da Trump “zaista ne zna kako zaustaviti rat”.

Kada ga je novinar na konferenciji za štampu pitao o tim izjavama, Tramp je rekao: “Vjerujem da se ne slažem s njim. On me ne poznaje.”

(Al Jazeera i agencije)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.