Trgovci i dalje ne poštuju ,,Limitirane cijene“: Izrečene kazne od 60.000 evra

0

Od početka sprovođenja državne akcije ,,Limitirane cijene“, koja ima za cilj regulisanje marži na osnovne prehrambene i higijenske proizvode, Uprava za inspekcijske poslove otkrila je brojne nepravilnosti.

Tokom 89 izvršenih nadzora, utvrđeno je 13 nepravilnosti, dok su trgovcima izdata 22 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 60.000 evra, prenosi „Pobjeda“.

Ovi podaci potvrđuju da pojedini trgovci i dalje ne poštuju propisane mjere, uprkos naporima inspekcija da osiguraju dosljednu primjenu odluke.

Od kada je Vlada 6. septembra uvela novu akciju ,,Limitirane cijene“, inspekcijske službe intenzivno kontrolišu primjenu propisanih mjera u trgovinama širom zemlje.

Cilj ove akcije je ograničavanje marži na prehrambene i higijenske proizvode od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, s namjerom da se ublaži rast cijena i osigura dostupnost osnovnih proizvoda građanima.

Vlada je odlukom o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi u trgovinama na veliko i malo ograničila marže za 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda.

Na deset odsto u veleprodaji i maloprodaji ograničene su marže na domaći sir, jogurt i mlijeko od 2,8 odsto masti, pavlaku, više vrsta mesa, tjesteninu, više suhomesnatih proizvoda, konzerve ribe i paštete, džemove, pastrmku, više vrsta voća i povrća i smrznutih proizvoda, maslinovo ulje i drugo. Trgovci na dječju kozmetiku i kašice, na kozmetiku za odrasle, deterdžente i pojedina sredstva za čišćenje obračunavati maržu od deset odsto u veleprodaji, odnosno 15 odsto u maloprodaji.

Vlada je nastavila ograničavanje marži od pet odsto u veleprodaji i sedam odsto u maloprodaji za brašno, šećer, suncokretovo ulje i kuhinjsku so.

Iz Vlade očekuju da će se akcijom sniziti cijene više od 1.000 artikala, s obzirom na to da se mjera odnosi na artikle svih proizvođača u određenoj grupi. Ove mjere se kao i prethodne ne odnose na objekte kojima je površina na državnom nivou manja od 600 kvadrata.

Kazna za nepoštovanje akcije je za kompanije od 5.000 do 10.000 evra, dok se pojedinačne kazne za odgovornost kreću od 500 do 1.000 evra. Prema Zakonu o prekršajima, inspektori mogu da daju samo minimalnu kaznu dok su viši iznosi predviđeni samo za sudski postupak, odnosno ako neko zatraži sudsko odlučivanje o prekršajnoj odgovornosti.

Akcija ,,Limitirane cijene“ se u odnosu na raniju istoimen, razlikuje jer su sada na spisku proizvoda i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu. Ova državna mjera je prvobitno počela krajem marta i odnosila se na 38 proizvoda i trajala je do 31. maja. Zatim je produžena do kraja juna, ali samo za 16 proizvoda domaće proizvodnje.

Vlada o novom ograničenju marži nije konsultovala Privrednu komoru, dio trgovačkih lanaca i udruženja poslodavaca.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je na konferenciji, na kojoj su mjere predstavljene, kazao da je izvještaj tržišne inspekcije pokazao da su marže trgovaca visoke, te da nakon ograničenja očekuju i smanjenje cijena.

Cijene u avgustu su takođe, po podacima Monstata, bile više 0,4 odsto nego u julu. U odnosu na isti mjesec prošle godine, nivo cijena u avgustu bio je viši za 2,2 odsto. Najveći uticaj na mjesečni rast cijena imalo je povrće, smještaj, telefonske usluge, održavanje i popravka vozila, meso, restorani, kafei…

Vlada svojom odlukom ne ograničava konačne maloprodajne cijene, već marže koje su promjenljiva kategorija i stvar su dogovora između trgovaca i njihovih dobavljača. Marža je po definiciji razlika između nabavne i prodajne cijene, umanjena za zavisne troškove – transport, skladištenje…

Akcija ,,Limitirane cijene“ počela je 6. septembra i trajaće do posljednjeg dana januara naredne godine.

Vlada je ranije poručila da sve nepravilnosti građani mogu prijaviti pozivom na besplatan broj 080 555 555 ili klikom na link u odjeljku ,,Prijava nepravilnosti“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.