EU razdvojila Albaniju od Sjeverne Makedonije na putu pridruživanja

0

Put pridruživanja Albanije EU biće odvojen od puta Sjeverne Makedonije, a prvi pregovori će biti zvanično otvoreni 15. oktobra, jednoglasno su odlučili ambasadori zemalja članica bloka, prenosi „Euraktiv“ pozivajući se na neimenovane izvore iz Bugarske.

Prvobitno je bio plan da dvije zemlje zajednički napreduju ka EU, ali je zbog sporova Skoplja i Bugarske, stvarno otvaranje poglavlja odloženo, što je, objašnjava portal, direktno uticalo na napredak Tirane.

Kako se navodi, Albanija će tako sredinom oktobra otvoriti prvi klaster koji pokriva nekoliko poglavlja koji se tiču javnih nabavki, statistike, pravosuđa i osnovnih prava, pravde, slobode i bezbjednosti i finansijske kontrole.

„Ovo su dobre vijesti za Albaniju u njenim naporima da ispuni zahtjeve za napredovanje na putu ka EU, ali predstavlja korak unazad za Sjevernu Makedoniju, koja ponovo ne uspijeva da načini odlučujući korak ka članstvu u EU“, ocenjuje portal.

Bugarska i Sjeverna Makedonija dogovorile su se pod francuskim predsjedavanjem EU u julu 2022. da izmijene ustav radi uključivanja bugarske manjine. Sofija bi zauzvrat povukla veto i Skoplje bi moglo da napreduje u pregovorima ka EU.

Međutim, sporazum nije sproveden zbog, kako navodi „Euraktiv“ nedostatka političke volje i konsenzusa u Sjevernoj Makedoniji, što je dovelo do zastoja u procesu pristupanja obje zemlje.

U međuvremenu, nova vlada Hristijana Mickoskog jasno je stavila do znanja da Sjeverna Makedonija želi da ponovo pregovara o takozvanom „francuskom kompromisu“.

EU je odbacila ovaj stav i upozorila da će sledeći korak biti razdvajanje Sjeverne Makedonije od Albanije i davanje šanse Tirani da napreduje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.