EBRD: Ekonomija Crne Gore će porasti 3,8 odsto u 2024. godini, priliv turista i imigranata iz Rusije i Ukrajine smanjen

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procijenila je da će ekonomija Crne Gore porasti 3,8 odsto u 2024. godini, čime je poboljšala majsku projekciju za 0,3 procentna poena zbog, kako je navedeno, znakova održivog rasta potrošnje.

EBRD u septembarskim Regionalnim ekonomskim izgledima, navodi da će ekonomija Crne Gore u narednoj godini porasti 2,9 odsto.

„Nakon što je dostigao 6,4 odsto u 2022. i šest odsto u 2023. godini, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore usporio je na 4,4 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2024. godine, podstaknut uslugama i industrijskom proizvodnjom, pri čemu su privatna potrošnja i fiksne investicije dale najveći doprinos rastu u periodu januar-mart“, navodi se u izvještaju EBRD.

Istovremeno, kako se dodaje, neto izvoz je pao zbog smanjenja prihoda od turizma nakon rekordne 2023. godine, jer je priliv turista i imigranata iz Rusije i Ukrajine smanjen, iako je oporavak turizma bio evidentan u drugom kvartalu. EBRD očekuje dalje smanjenje priliva turista.

Banka ističe da su popuštanje inflacije i rast realnih plata i penzija povećali rast trgovine na malo na 6,5% na godišnjem nivou u prvoj polovini 2024. godine.

Deficit tekućeg računa povećan je za 170 miliona eura u poređenju sa prvim kvartalom 2023. godine, dostigavši 435 miliona eura ili 32,1 odsto BDP-a.

„Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih pet mjeseci povećan je 9,1 odsto u poređenju sa istim periodom 2023. godine. Inflacija je značajno pala sa svog vrhunca od 17,5 odsto u novembru 2022. godine, na 3,5 procenata u julu 2024. godine. Uprkos tome, vlada je uvela novi set ograničenja marži na osnovne proizvode kako bi dodatno ublažila rast cijena. Najavljeno je još jedno povećanja plata za ovu godinu, kao i dalje povećanje penzija početkom 2025. godine, u okviru programa Evropa sad 2“, navodi EBRD u izvještaju.

Banka nije promijenila svoju prognozu rasta BDP-a Crne Gore za 2025. godinu od 2,9 odsto, napominjući da se očekuje usporavanje zbog planirane dugotrajne rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, koja trenutno obezbjeđuje oko 40 odsto električne energije u zemlji. Očekuje se da će zaustavljanje rada TE Pljevlja dovesti do smanjenja proizvodnje električne energije i povećanja uvoza energije.

EBRD je takođe povećala svoju prognozu rasta za region Zapadnog Balkana, koji osim Crne Gore uključuje i Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, za 0,1 procentni poen na 3,4 odsto u 2024. godini. Prognoza za region za 2025. godinu ostala je nepromenjena na 3,7 odsto.

(Forbes)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.