DPS poštedio napada Rakčevića i kadrove GP URA: Da li se spremaju za eventualnu postizbornu saradnju u Podgorici?

0

Skoro mjesec dana predizborne kampanje se približilo kraju, a jedan detalj je zavrijedio pažnju javnosti. Demokratska partija socijalista tokom čitave kampanje nije nijednom napala jednog funkcionera odlazeće lokalne vlasti.

Naime, Danijel Živković i družina su iz nekog razloga odlučili da poštede odlazećeg zamjenika gradonačelnice. Napadi i potenciranje nekompetentnosti na račun vladajuće većine u Glavnom gradu je bilo izraženo prema kadrovima Pokreta Evropa sad i ostalih stranaka vladajuće većine, ali politički dijamant iz redova GP URA Luka Rakčević je zaobilažen, tj. nije direktno napadan. Mada, nije samo Rakčević pošteđen otrovnih strejlica koje DPS vješto koristi u svakoj predizbornoj kampanji, već su i ostali kadrovi GP URA u Glavnom gradu ostali netaknuti.

Klikovac i Nikolić su vrijedno napadali i iznosili „prljav“ veš tokom predizborne kampanje

 

Simptomatično je da se DPS ustrijemio samo na one koji nisu bili za rušenje lokalne vlasti, a poštedio sve one koji su sa njima izazvali vanredne lokalne izbore.

Na tapetu DPS-ovih Andrije Klikovca, Miloša Nikolića i drugih bila je odlazeća gradonačelnica Olivera Injac, te njene kolege iz PES-a, a zatim i svi ostali, uključujući predsjednicu Skupštine Glavnog grada dr Jelenu Borovinić Bojović.

Sve se to dešavalo dok je mlađani Luka Rakčević uporno potencirao da neće sa onima koji vode DPS politiku:

„Sa politikama DPS-a sigurno nećemo. Mi smo DPS pobijedili 2020. kao i 2022. godine, kao i gospođa Borovinić Bojović. Naš odnos je jasan i definisan. Sa politikama DPS-a koje su se ustanovile u djelovanjima nekih drugih partija – nećemo.“ – rekao je nosilac liste „Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović“ tokom gostovanja u „Slobodnoj zoni“ 21. septembra.

Iz DPS-a u međuvremenu tvrde da su se reformisali, tako da možda postoji neka prećutna saglasnost te partije i liste čiji je Rakčević nosilac, da ako se kockice poklope, mogu zajedno da formiraju vlast u Glavnom gradu. Naravno, ne sumnjamo da bi u tom slučaju GP URA ucijenila DPS i tražila da niko drugi osim Luke Rakčevića ne bi mogao da bude gradonačelnik.

Ali Rakčević je ipak javno rekao i sledeće:

„Nakon što razbijemo konkuretne, sa ljudima koji su bili najproduktivniji dio gradske uprave, nakon što pobijedimo i definišemo princip gradske uprave, našim kolegama ćemo ponuditi da podrže naše ljude. Sa najviše legitimiteta, ponudićemo drugima da nas podrže. Mi ćemo biti ubjedljivo najjača lista na podgoričkim izborima, udariti temelje, i pozvati Mujovića i Borovinić Bojović da podrže našeg kandidata po mjeri građana.“

DPS čeka, a čekaju i ostali, dok se Luka i Jakov nadaju da će već 30. septembra kao pobjednici moći da formiraju vlast onako kako su zamislili. Međutim, ako ne tako, onda će vjerovatno prihvatiti postizbornu ponudu onih koji im ponude najviše fotelja, tj. funkcija.

Predstojeći podgorički izbori će možda biti jedni od najneizvjesnijih, pa ne bi bilo iznenađenje da se dogodi budvanski scenario, gdje je Nikola Jovanović govorio da neće sa DPS-om, niti sa onima koji vode DPS politiku, a na kraju ipak bezuspješno pokušao građanima da proturi saradnju sa tom partijom i njihovim satelitima kao optimalno rješenje za Budvu. Na sreću Budvana i Budvanki, taj plan je propao, pa će i oni uskoro ponovo na izbore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.