Duško Marković „pokupio“ odbjegle odbornike cetinjskog DPS-a

0

Četiri odbornika cetinjskog parlamenta koja su napustila juče Demokratsku partiju socijalista (DPS), trebalo bi da pristupe Stranci evropskog progresa (SEP) nekadašnjeg premijera Duška Markovića, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Iz DPS-a su, kako je potvrđeno juče iz te partije, otišli Sonja Radojičić, Aleksa Bastać, Miloš Ražnatović i Stefan Vuletić.

“Vijesti” su pokušale juče da kontaktiraju Ražnatovića, kao nekadašnjeg čelnika DPS-a u prijestonici, ali on nije odgovorao na pozive i poruke novinara.

Šef DPS-a Danijel Živković, rekao je da ta stranka nema informaciju zašto su ih napustili odbornici, dodajući da “svako ima pravo na svoje viđenje političke situacije, i u Cetinju i u Crnoj Gori”.

“Nema tu nikakvih posebnih informacija koje bi se mogle dodati, niti ima potrebe da iznosimo interne stvari koje se tiču naše politike i partije. Onima koji su odlučili da krenu svojim putem, želimo sreću, a mi nastavljamo da radimo dalje i u Cetinju, i u Podgorici, i na drugim mjestima u Crnoj Gori”, poručio je on na konferenciji za medije u državnom parlamentu.

“Radio Cetinje” objavio je da će dojučerašnji odbornici DPS-a formirati klub u Skupštini prijestonice, koji će se zvati “Za evropsku prijestonicu”. Navode da će, nakon što zahtjev za formiranje kluba bude upućen parlamentu, odluka o tome biti objelodanjena na zasjedanju zakazanom za sjutra.

Radojičić je bivša direktorica cetinjske Opšte bolnice “Danilo I”, Bastać je bio član Predsjedništva Savjeta mladih DPS-a, Ražnatović bivši zamjenik gradonačelnika Cetinja, a Vuletić bivši čelnik Savjeta mladih DPS-a prijestonice.

SEP, u koji bi njih četvoro trebalo da pređu, formirao je krajem juna bivši visoki funkcioner DPS-a Marković. Ta stranka je od tada formirala odbore/inicijativne odbore u nekoliko opština, ali ne i u prijestonici.

Nakon odlaska odbornika, DPS-u je u cetinjskom parlamentu ostalo 10 predstavnika. S tom strankom su u opoziciji Socijaldemokrate, koje imaju jednog odbornika.

DPS je na izborima održanim u februaru 2022, poslije 17 godina izgubio vlast u prijestonici. Iako su sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) bili na pragu dogovora da oforme upravu, pregovori su propali. DPS-u su za ostanak na vlasti nedostajala tri mandata (parlament ima 33 mjesta).

Ražnatović je u toku pregovora podnio ostavku na čelnu funkciju u partiji, rekavši da je to “obaveza u skladu sa Statutom DPS-a”.

Novu vlast oformilo je osam predstavnika SDP-a i tri Stare garde Liberalnog saveza Crne Gore, a podršku im iz skupštinskih klupa pružaju četiri odbornika Građanskog pokreta URA i tri Demokrata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.