Tramp iskritikovao Zelenskog što nije postigao dogovor o okončanju rata

0

Donald Tramp je napao Volodimira Zelenskog, jer nije pregovarao s Rusijom o okončanju rata u Ukrajini, tvrdeći da bi čak i “najgori dogovor” bio bolji od trenutnog nivoa smrti i razaranja.

Govoreći na predizbornom skupu u Sjevernoj Karolini, Tramp je rekao da Ukrajina nikada neće moći zamijeniti svoje “mnoge mrtve ljude” te mjesta i gradove uništene u ratu.

“Tih gradova više nema. Oni su nestali, a mi nastavljamo davati milijarde dolara čovjeku koji je odbio sklopiti dogovor, Zelenskom”, rekao je Tramp pristalicama.

“Imate zemlju koja je uništena, nije je moguće obnoviti. Trebaće stotine godina da se ponovno izgradi …”

“Da su napravili loš dogovor, bilo bi mnogo bolje”, rekao je Tramp.

“Malo bi odustali i svi bi živjeli i svaka bi zgrada bila izgrađena i svaka kula bi starila još 2.000 godina.”

Tramp ne daje detalje o okončanju rata

Tramp je, takođe, napao Zelenskog zbog intervjua objavljenog u The New Yorkeru, u kojem je ukrajinski čelnik rekao da republikanski kandidat “zapravo ne zna kako zaustaviti rat čak i ako misli da bi mogao”.

Trampovi komentari, koji su označili njegovu najeksplicitniju kritiku ukrajinskog čelnika i njegovog upravljanja ratom dosad, došli su nekoliko sati nakon što je Zelenski pozvao svjetske čelnike da ne pristanu na “zatišje” u sukobu umjesto na “pravi, pravedni mir”.

Zelenski je uputio poziv na solidarnost na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku u srijedu dok je pokušavao okupiti podršku za svoju “formulu mira” iz 2022. koja zahtijeva protjerivanje svih ruskih snaga iz Ukrajine.

Trsmp je u više navrata tvrdio da će okončati rat gotovo odmah, dajući malo detalja.

Tokom intervjua za Lex Friedman Podcast ranije ovog mjeseca, Tramp je rekao da ima “vrlo precizan plan” za rješavanje sukoba, ali nije mogao otkriti detalje.

(Al Jazeera)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.