Nova „država“ usred Tirane: Novi „Vatikan“ kojim upravlja sekta

0

Najavljeno formiranje islamske bektaške države unutar albanske prijestonice Tirane, po ugledu na Vatikan, predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić opisuje kao nacionalno i političko pitanje, koje nema nikakve veze sa islamom. Najavu za ovakav čin tumači kao borbu protiv monoteizma.

Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama najavio je osnivanje nove države, po ugledu na Vatikan, za vjersko bratstvo bektaša. Ta suverena država Bektašijskog reda obuhvatala bi jednu enklavu u Tirani, a prema navodima Edija Rame, projekat će „doprinijeti promociji Albanije kao ponosne zemlje tolerantnog islama“.

Kako američki mediji navode, očekivana država u Tirani biće suverena poput Vatikana, a kontrolisaće teritoriju četiri puta manju od papine, čime bi postala najmanja zemlja na svijetu.

Bektašijski red ili bektaši, objašnjava muftija Jusufspahić, nisu muslimani, već obožavatelji kulta Alije, a kroz istoriju su to uglavnom bili osmanski vojnici.

„Sam naziv govori o tome da oni imaju veze sa nekim Bektašom i da su njegovi sledbenici u obožavanju kulta Alije. Taj red ili ta sekta nema nikakve veze sa monoteizmom i islamom“, rekao je muftija Jusufspahić.

Muhamed Jusufspahić, predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije© Sputnik / Senka Miloš
Muhamed Jusufspahić, predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije © Sputnik / Senka Miloš

Inače, Alija je srodnik Božijeg poslanika Muhameda, a kult Alije ga obožava. Muftija objašnjava da Alija jeste dobar čovjek, ali da nikako nije Bog, isto kao što je i Muhamed vjesnik Božji, ali ne i Bog – postoje sledbenici Božjih vesnika, Muhameda, Isusa, Mojsija, ali bektaši obožavaju Aliju, koji je i sam Muhamedov sledbenik, a njih i šiiti i suniti smatraju jereticima.
Ko im je vođa?

Prema najavama, na čelu te države bektaša nalazio bi se vođa pokreta Bektašijskog reda Edmond Brahimaj, poznatiji kao Baba Mondi. Teritorija koja bi trebalo da se nađe pod njegovom kontrolom iznosi 27 hektara i obuhvata stambeni kompleks u istočnoj Tirani. U planu je da ta država dobije svoju zasebnu administraciju i dokumenta, odnosno pasoše, kao i utvrđene granice. U njoj će biti dozvoljen alkohol, a žene će imati pravo da nose šta god hoće.

Iako je Mondi izjavio da ne želi da bude diktator, on je jasno naglasio da će jedino ograničenje njegovog autoriteta biti bog. Inače, on je potvrdio da su bektaši danas u Albaniji registrovani kao nevladina, neprofitna organizacija.

„Kada bismo pitali vođu bektaša Edmonda Brahimaja odnosno Baba Mondija koje je veroispovesti, on bi i sam kazao da nije musliman, da ne klanja propisane molitve, da koristi alkohol koji je u islamu zabranjen, da ne posti u mjesecu Ramazana i tako dalje. Ovo nema nikakve veze sa islamom“, izričit je muftija Jusufspahić.

Muslimanski vernici tokom molitve, Bajrakli džamija, Beograd © Sputnik / Lola Đorđević

On takođe smatra da je potpuno pogrešno dovoditi ovu najavljenu državu u bilo kakvu vezu sa Vatikanom, ali i da s druge strane bektaši nikako nisu islamska struja.
Jusufspahić dodaje i još jedan zanimljiv detalj o bektašima – oni su, kako kaže, odigrali značajnu ulogu u lobiranju za nezavisnost Kosova, a u ovom trenutku su najvjerovatnije potrebni Ediju Rami za ojačavanje albanstva. Ovim potezom, kaže muftija, Edi Rama i njegova vlada žele i da finansijski pojačaju ulaganja u Albaniju i sa te strane ovaj potez je sasvim razumljiv.

Izdaja Boga

Kad je riječ o Baba Mondiju, on je izjavio da je urađena knjiga koja govori o geografskoj rasprostranjenosti bektaša u Albaniji, koju planiraju da pokažu međunarodnim institucijama „da bi se znalo ko su“. Cilj knjige je, kako kaže, da pokaže sve oblasti gde se nalaze bektaši i da se na njima nalazi 113 tekija i 1.100 turbeta koja su za njih sveta mjesta. Sva ta mjesta biće obeležena na mapi da ih, kako ističe Mondi, „vide cela Albanija i ceo svet“.

Mondi je, kaže muftija Jusufspahić, zainteresovan da to njegovo malo carstvo bude njegovo. Džamije su, kako ističe, vjerski objekti muslimana, a vjerske objekte bektaša ne zna kako bi mogao nazvati, ali bogomolje sigurno nisu.

Bajrakli džamija u Beogradu © Sputnik / Lola Đorđević

To je sve nacionalno-politička stvar koja je, objašnjava Jusufspahić, zamišljena tako da bude što udaljenija od islama, kako bi oni u toj svojoj nacionalnoj borbi dobili podršku što većeg kruga uticajnih faktora na svjetskom nivou.
Ovo jeste borba protiv izvornog, čistog i Bogom objavljivanog monoteizma preko svih vjesnika, izričit je muftija.
Islam i albanstvo

On dodaje da se ne može znati kako će stanovnici Tirane reagovati, ali da se zna da su Albanci vrlo jedinstveni i složni i da imaju svoj cilj: njih sjedinjuje njihova vjera u albanstvo i njihova vera se upravo i zove albanstvo – u njihovom slučaju, vjera je nacija iznad svega, odnosno albanstvo iznad svega.

Vjerujem da će biti i Albanaca koji će se odupreti tome da ih bilo šta od bilo kakvog nacionalizma udalji od izvornosti vere samom Bogu. Ako bih pokušao da prevedem riječ Alah na srpski ili bilo koji drugi jezik, tako bih to prenio – udahnitelj samog daha. Bilo koji musliman Bogu odan i Bogu predan među Albancima koji je prvenstveno musliman i koji uopšte ne gleda na nacionalno pitanje, ne može se naći među njima.

Muftija kaže na kraju da se ne zna koliko će ljudi pasti pod pritisak i iskušenje para, da to samo Bog zna, ali da to nije više priča vezana samo za Albance i zamku u koju oni upadaju, već je to priča koja se odnosi i na Arape i svaku drugu naciju, jer je stavljanje nacionala iznad Boga prva stanica izdaje Boga.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.