Ministri odbrane EU raspravljaju o obuci ukrajinskih vojnika

0

Ministri odbrane članica Evropske unije razgovaraće danas u Briselu o operaciji Evropske unije za obuku ukrajinskih vojnika da brane svoju zemlju od invazije Rusije.

Tokom sastanka će se raspravljati o planu da se u Ukrajinu premjeste neke od operacija obuke, koje se trenutno odvijaju u Njemačkoj i Poljskoj.

Misija obuke je počela u novembru 2022. Do sada je, prema podacima EU iz maja, obučeno 52.000 ukrajinskih vojnika. EU želi da obuči još 60.000 ukrajinskih vojnika do kraja leta 2024.

Ministri odbrane članica EU takođe treba da raspravljaju o produženju misije do 2026.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), uz podršku Litvanije, naznačio je da se zalaže za obuku ukrajinskih vojnika u Ukrajini, ali su brojne članice EU, uključujući Njemačku, zabrinute zbog toga.

Sastanak u Briselu je neformalan, što znači da se ne očekuje da ministri donesu zvanične odluke.

Sastankom će predsjedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel (Josep Borrell).

Skup je prvobitno trebalo da se održi u Budimpešti, ali su ministri premjestili u Brisel iz protesta zbog sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom početkom jula.

Na sastanku će se takođe razgovarati o vojnoj misiji EU Aspides za zaštitu trgovačkih brodova u Crvenom moru kojima prijete napadi jemenskih pobunjenika Huta.

Pobunjenici koje podržava Iran pokušavaju da iznude okončanje izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze napadima na komercijalne teretne brodove u jednoj od najprometnijih brodskih ruta na svijetu.

(dpa)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.