Zečević: Vladina akcija ograničenja marži donijeće poboljšanje životnog standarda građana

0

Nova Vladina akcija ograničenja marži, kojom je obuhvaćeno oko 1.000 artikala, donijeće poboljšanje životnog standarda građana, kao i povećanje plata kroz program „Evropa sad 2“, smatra ekonomski analitičar Predrag Zečević.

Zečević, u izjavi za ADRIA Televiziju, navodi da će pozitivni efekti ove akcije biti osjetni, jer se ona, na više načina, razlikuje od akcije „Stop inflaciji“, započete za vrijeme Vlade Dritana Abazovića, ali i od akcije „Limitirane cijene“, koju je, kao i ovu, osmislio potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj.

“Apsolutno očekujem smanjenje cijena, jer najnovije ograničavanje marži od strane Vlade ima i jednu veliku novost- ograničavaju se marže i veletrgovcima. U prvoj varijanti ograničili smo samo malotrgovačke marže, odnosno marže trgovačkih lanaca i jasno je da ako dobavljači ne snize marže, jasno je da od smanjenih cijena nema ništa. Ovaj put su ograničene marže i dobavljačima i veletrgovcima od pet do 15 odsto, što automatski znači niže cijene”, ocijenio je Zečević.

Još jedna novina vezana za ovu akciju je i da se neće odnositi na mini markete.

“Cijene neće biti ograničene u mini marketima, odnosno u onim objektima do 600 kvadrata, dakle idite trgujte u onim objektima čija je površina preko 600 kvadrata”, dodao je Zečević.

Potencijalne manjkavosti ove akcije ne treba tražiti, kaže Zečević, te navodi da su očekivanja da ona bude sveobuhvatnija za sada nerealna.

“Zato što Crna Gora ne proizvodi sve, ona 90 posto proizvoda uvozi. Jako je dobro što su ovoj akciji Đeljošaj i Spajić ograničili cijene domaćih proizvoda, tako da, da je Crna Gora veliki proizvođač, da ona proizvodi sve i da mi ništa ne uvozimo, onda bi sveobuhvatnija akcija bila moguća. Jedina mana ovoga novog Vladinog poteza je što nismo ograničili cijene transporta, kako bi kompletan sistem bio zaokružen”, naglasio je Zečević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.