Pokrenuta peticija podrške pjesmi “Srce Srbije” i Petrovićima

0

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković najavio je i tužbe protiv odgovornih za nastanak spota za pjesmu “Srce Srbije”, koju izvodi pjevačica Jovana Petrović.

Pokretač peticije Đorđe Boškić rekao je za portal Adria da smatraju da ova pjesma ne predstavlja nikakvu zloupotrebu ili neprimjereno ponašanje na Cetinju, kako tvrdi Đurašković, već da, naprotiv, doprinosi očuvanju kulturnih i bratskih odnosa između Crne Gore i Srbije.

“Pjesma “Srce Srbije” ne smije biti predmet političkih manipulacija, već je treba shvatiti kao poziv na jedinstvo, solidarnost i mir”, naveo je Boškić.

Poručio je da što više potpisa budu skupili – to će biti jača poruka koju šalju političarima.

“Ključno je zaštititi one koji bivaju proganjani zbog umjetničke slobode koja promoviše dobre odnose između naše dvije države”, naglasio je Boškić.

A u obrazloženju peticije ističe se da njeni potpisnici zahtijevaju od Ministarstva vanjskih poslova i Ministartstva pravde Crne Gore intervenciju protiv najavljene tužbe koju planira Đurašković.

“Zahtijevamo od Ministarstva pravde Srbije da se pruži zaštita svima koji su učestvovali u kreiranju pomenute pjesme”, dodao je Boškić.

Potpisani građani pružili su punu podršku pjesmi “Srce Srbije” i autorima koji su radili na njenom stvaranju.

“Njene riječi i muzika predstavljaju simboličan most između naših naroda, podsjećajući nas na vjekove zajedništva i solidarnosti. Apelujemo na nadležne institucije i organe da ne pokreću nikakve optužbe protiv autora i izvođača pjesme, jer vjerujemo da je umjetnička sloboda i izražavanje mišljenja osnovno pravo svakog pojedinca. Umjetnost treba da bude prostor dijaloga, tolerancije i razumijevanja, a ne mjesto za nepotrebne i neutemeljene sukobe”, naglasio je Boškić.

Pokretači peticije vjeruju da bi sankcionisanje autora pjesme samo produbilo podjele i nepotrebno polarizovalo javnost, umjesto da se fokusiramo na izgradnju međusobnog povjerenja i razumijevanja.

“Pozivamo sve nadležne da poštuju umjetničku slobodu i da omoguće da pjesma “Srce Srbije” nastavi da širi poruku ljubavi, prijateljstva i zajedništva između naših naroda”, zaključio je Boškić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.