Borelj traži sankcije protiv izraelskih ministara

0

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj najavio je u četvrtak u Briselu da će od država članica zatražiti da razmotre sankcionisanje pojedinih ministara u izraelskoj vladi zbog poruka mržnje koje upućuju Palestincima, prenosi Hina.

“Pokrenuo sam postupak s pitanjem državama članicama smatraju li primjerenim da se neki izraelski ministri stave na naš spisak sankcioniranih”, rekao je Borelj prije početka neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

“Neki izraelski ministri upućuju neprihvatljive poruke mržnje prema Palestincima i predlažu stvari koje su očito protivne međunarodnom pravu i koje su poticaj da se počine ratni zločini”, rekao je Borelj.

On nije naveo na koje izraelske ministre misli, ali je rekao da su pozivi izraelskog ministra vanjskih poslova da se protjeraju ljudi sa Zapadne obale, “manje ili više isti kao i ono što Izrael radi u Gazi”.

Države članice EU-a podijeljene su u svojim pogledima na stanje na Bliskom istoku. Za odluku o sankcijama potrebna je saglasnost svih država članica, stoga je malo vjerovatno da će Boreljova inicijativa uroditi plodom.

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je po dolasku na sastanak da “sankcije protiv izraelskih ministara nisu realne”.

Simboličan signal

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova, tzv. Gymnich, trebao se održati u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske koja predsjedava Vijećem EU-a. Takvi sastanci se održavaju dvaput godišnje u zemljama koje obnašaju rotirajuće predsjedništvo.

Međutim, zbog mađarskog ‘soliranja’ na samom početku predsjedavanja, Borelj je odlučio premjestiti sastanak iz Budimpešte u Brisel.

“Moramo poslati signal, makar i simboličan, da protivljenje i diskvalifikovanje vanjske politike EU-a kao strane u ratu mora imati neke posljedice”, rekao je Borelj na konferenciji za novinare krajem jula.

“Stoga mislim da je primjereno sazvati sljedeći neformalni sastanak ministara vanjskih poslova i odbrane u Briselu nakon ljetnih praznika”, dodao je Borelj.

Mađarski premijer Viktor Orban je početkom jula odmah nakon što je njegova zemlja preuzela rotirajuće predsjedništvo odletio u Moskvu i u Peking u samozvanu “mirovnu misiju” da pregovara o mogućem prekidu vatre u Ukrajini. To je učinio bez ikakvih konsultacija s ostalim članicama i institucijama EU-a, a osim toga rotirajuće predsjedništvo nije ovlašćeno predstavljati EU u inostranstvu.

Orban je takođe ranije napustio samit NATO-a u Vašingtonu i odletio na Floridu gdje je o ruskom ratu protiv Ukrajine razgovarao s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

U petak se u okviru neformalnog sastanka Vijeća za vanjske poslove sastaju i ministri odbrane država članica EU-a.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.