Softver

0

Piše Montre

Softver, tako moćna i mistična riječ…

Za neupućene…

Softver oko kog se priča u vezi popisa, jedan je od najjednostavnijih softvera ikad napisanih u istoriji crnogorskog programerstva. Napisao bi ga svaki prosječan programer početnik za dan.

Popis je trebao da se održi i završi još 2021. godine.

Danas je 29.avgust 2024., rezultate još nemamo.

Monstat je nekidan izjavio da sve rade po zakonu.

Ali, tu je SOFTVER!

Naime, u Zakonu o popisu stanovništa NE piše da se rezultati objavljuju nakon uspostavljanja softvera za kontrolu.

Taj softver neće koristiti Monstat za kontrolu svog procesa i svoje metodologije. Metodologija je tu odavno. I rezultat je već odavno poznat.

Taj softver je čisto kozmetičke prirode, i služiće kao korisnički servis-građani da provjere da li je ono šta su izjavili tokom popisa, tako i uneseno.
Sporni softver ni u kom slučaju neće uticati na sam rezultat popisa. I taj softver nije nikakva europska vrijednost, već najobičniji hir prošlog režima.

E sad, ako u Zakonu ne piše da je preduslov za objavu podataka taj famozni softver, na osnovu čega je onda Monstat zauzeo stav da se čeka na softver!? Po kom zakonu mogu zauzimati takav stav!?

E to već nije po zakonu, već je to samovolja!

A dodatno što u tom istom Zakonu piše da reviziju koda softvera može da radi samo IT kompanija sa sjedištem u EU!

Ustav Crne Gore, svojim prvim članom definiše da je Crna Gora nezavisna i suverena država! A suverenost nad bilo čim državnim se ne može prenositi pukim zakonom na druge entitete. Pa to bio samo softver. Jer je državni!

U pamet se, Srbi!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.