Đurđev: U Srbiji će o kopanju litijuma odlučivati njeni građani, istup njemačke državne sekretarke primjer je kolonijalne retorike

0

Istup državne sekretarke u njemačkom Saveznom ministarstvu Franciske Brantner, u kome je poručila da će se litijum u Srbiji sigurno kopati, samo je pitanje da li će ga kopati Evropljani ili Kinezi, ne samo da je uobičajeno sramotan i drzak, već je i primjer tipične kolonijalne retorike kolektivnog Zapada koji Srbiju doživljava kao plijen, njene resurse kao svoje, a njene građane kao jeftinu radnu snagu, poručio je lider Srpske lige Aleksandar Đurđev.

„U Srbiji će o kopanju litijuma, odnosno o bilo čemu drugom, odlučivati isključivo Srbi i svi drugi njeni građani koji su državljani Srbije”, rekao je Đurđev.

On je podsjetio na to kako su se tokom 20. vijeka proveli oni koji su otimačinom vadili srpske rude i sjekli srpske šume u Bosni, te koji su od Srbije htjeli da naprave željezničku stanicu za njihovu prugu Berlin–Bagdad.

„Nekome očigledno nisu dovoljna ni dva poraza u oba svjetska rata da bi naučio da se sa Srbima razgovara kao s ravnopravnim, jer Srbi na ultimatume i nadobudnost odgovaraju inatom i borbom”, pojasnio je Đurđev.

Predsjednik Srpske lige još jednom je iznio stav svoje partije da se o litijumu mora održati javna debata i referendum.

„Neka bude kako kaže struka i kako misli naš narod. To je crvena linija preko koje nema prelaska. Razumijem da Nemačku posebno boli to što je baš u tom Jadru na Ceru izgubila prvu bitku u Prvom svjetskom ratu i izgubila u Jadru prvi evropski okupirani grad Loznicu u Drugom svjetskom ratu, ali Jadar ostaje srpski i nikada neće biti tuđa kolonija”, zaključio je Đurđev.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.