Izraelski ministar finasija traži aneksiju Zapadne obale

0

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič (Smotrich) pozvao je premijera Benjamina Netanjahua da anektira okupiranu Zapadnu obalu ako Međunarodni sud pravde (ICJ) ove sedmice presudi da su izraelska naselja ilegalna.

Smotrič je rekao novinarima da “niko neće micati izraelski narod s njegove zemlje”, citira Times of Israel.

Očekuje se da će najviši sud UN-a u petak donijeti neobvezujuću presudu o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

“Pozivam premijera Benjamina Netanjahua da im – ako Međunarodni sud pravde u Hagu zaista odluči o nezakonitosti  – odgovori istorijskom odlukom o primjeni suvereniteta na teritorije domovine”, rekao je Smotrič.

Ekstremno desničarski ministar također je obećao da će “spriječiti uspostavu palestinske države masovnom gradnjom, reguliranjem naselja, izgradnjom cesta i drugim mjerama na terenu” – što su sve potezi koji su nezakoniti prema međunarodnom pravu.

Ranije, 52 zemlje iznijele su argumente pred ICJ, koji je takođe poznat kao Svjetski sud, o pravnim posljedicama izraelskih postupaka na okupiranim područjima u februaru, nakon što je Generalna skupština UN-a 2022. od njega zatražila savjetodavno mišljenje.

Pozivi na otimanje palestinske zemlje

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu 1967, kao i Gazu i Istočni Jerusalem – što je najduža vojna okupacija u modernoj istoriji.

Prema međunarodnom pravu, okupatorska sila ne može preseliti svoje građane na okupiranu zemlju. Izraelski Vrhovni sud je to potvrdio 2005.

Nije prvi put da Smotrič, koji i sam živi u ilegalnom naselju, poziva na otimanje palestinske zemlje.

Prošlog mjeseca, izraelska tvrdokorna koalicijska vlada odobrila je planove za hiljade novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i dala Smotriču široke ovlasti da ubrza izgradnju ilegalnih naselja – zaobilazeći mjere koje su na snazi ​​27 godina.

Netanjahuova stranka Likud takođe je obećala “napredovati i razvijati naselja u svim dijelovima zemlje Izrael – u Galileji, Negevu, Golanskoj visoravni, te Judeji i Samariji”, što su biblijski nazivi za okupiranu Zapadnu obalu.

Hamas, koji Gazom vlada od 2007, rekao je da će ovaj potez samo eskalirati napetosti u regiji, dok je Fatah upozorio da će “doseljenici biti uklonjeni sa Zapadne obale kao što su uklonjeni iz Pojasa Gaze”.

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.