Jovanović spreman na sve političke vratolomije kao i Zdravko Krivokapić: Hoće na silu da postane prvi čovjek Budve, gazeći volju naroda koji mu nije dao najviše glasova!

0

Lokalni izbori u Budvi održani su 26. maja, a ni nakon više od mjesec i po od okončanja izbora nema dogovora oko formiranja vlasti. Kako u Crnoj Gori to obično biva, ucjene, uvrede i veliki apetiti onemogućavaju pojedinice da logički i objektivno sagledaju situaciju i donesu pravu odluku. Jedan od takvih pojedinaca je i nosilac liste „Budva naš grad“ – Nikola Jovanović.

Nikola Jovanović, bivši predsjednik Skupštine opštine Budva i nekadašnji član Demokratskog fronta (DF), odlučio je da se samostalno otisne u političke vode. Nakon što je napustio DF i distancirao se od dojučerašnjih stranačkih kolega, Jovanoviću su apetiti porasli i odlučio je da izađe na izbore sa grupom građana, odnosno lsitom „Budva naš grad“.

A nekada je bio član Demokratskog fronta

S obzirom na činjenicu da je Jovanović sa svojom listom odlično prošao na lokalnim izborima, učinilo mu se da je samo nebo granica.

Na osnovu prebrojanih rezultata Opštinska izborna komisija je ustanovila da je lista „Za budućnost Budve Mladen Mikijelj – Budva otvoreni grad“  2842 glasa, „Budva naš grad“ osvojila 2671 glas, a „Demokratska partija socijalista – Budva može bolje – prof. dr Nikola Milović“  2228 glasova.

Brojke govore da je Jovanovićeva lista osvojila 171 glas manje od prvoplasirane Mikijeljove liste. Međutim, Jovanović je očigledno stava da to nije dovoljno da bi Mikijelj bio predsjednik opštine Budva. Zbog toga Jovanović već više od mjesec i po izbjegava da privede kraju postizborno mučenje Budve i njenih građana.

Podsjetimo, Jovanović je prije mjesec dana tvrdio da neće praviti postizborne dilove sa Novom srpskom demokratijom (koja je jedan od konstituenata kolaicije „Budva otvoreni grad“), kao ni sa DPS-om.

Jovanović 15. juna 2024. tvrdio da neće sa DPS-om i NSD-om

Već trećeg jula Nikola jovanović izlazi u javnost sa pozitivnim informacijama, da postoji raspoloženje za formiranje vlasti u Budvi. Pojasnio je da je sa nekim listama već obavljen razgovor, a da će sa drugima razgovarati narednih dana. Međutim, tada je ostao pri stavu da neće pregovarati sa NSD-om.

3. jula nagovijestio da će formirati vlast

A tri dana kasnije, 6. jula, Jovanovićeva lista je saopštila da su obavili razgovore sa Demokatama, GP URA, SDP-om i Pokretom Evropa sad, a potom najavio:  ‘Očekujte neočekivano’

6. jul

I kao pravi čovjek od riječi Nikola Jovanović je ipak na kraju odlučio da zove NSD i DPS , jer je konačno shvatio da ne može da da vlada onako kako je zamislio. Devetog jula u emisiji „Reflektor“ na TV „Vijesti“ Jovanović je izjavio da će pozvati pomenuta dva politička subjekta na pregovore. Već narednog dana, 10. jula, Jovanović je i javno pozvao Mladena Mikijelja na pregovore:

„Pozivam gospodina Mikijelja da priznamo i uvažimo vrijednost građana da bismo imali sopstvenu“

„Danas sam uputio poziv Mladenu Mikijelju koji sam najavio sinoć u emisiji ‘Reflektor’. Zbog građana Budve neću se osvrtati na ucjene koje sam pročitao preko jednog portala jer veliki čovjek postavlja stroge zahtjeve sebi, mali ih čovjek postavlja drugima. Pozivam gospodina Mikijelja da priznamo i uvažimo vrijednost građana da bismo imali sopstvenu“, napisao je Jovanović na svom Fejsbuk profilu.

I kada je do razgovora između dva lidera konačno došlo, Jovanović je iznio nevjerovatan predlog, da buduću vlast čini njegova lista sa devet odbornika, četiri odbornika Demokrata, po jedan odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) i GP URA, te po dva odbornika Pokreta Evropa sad (PES), Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratske narodne partije (DNP).

Mikijelj je odbio ponudu Jovanovića, koja je plasirana u pojedinim medijima i prije nego što je na sastanku i predložena, da Nova srpska demokratija da takozvanu manjinsku podršku, te izglasa Jovanovića sa predsjednika Opštine.

Jasno je da Prva i Druga familija rukovode procesima u Budvi. Simptomatično je da se prdlog razrješenja krize prvo pojavi u medijima bliskim bivšem režimu i mafiji, da bi se opipao puls.

Da li se i mladi Jovanović prodao jednom medijskom koncernu i DPS-u ili je izgubio kompas, ostaje nejasno. Ipak, ono što je jasno je da Jovanović treba da prihvati činjenicu da ukoliko želi da vlada u Budvi, trebaće da bira između NSD-a i DPS-a i njihovih satelita. Ukoliko želi da opstane na političkoj sceni Budve, odnosno Crne Gore, Jovanović će morati da donese pravu odluku.

Inače, rizikuje da nestane sa političke scene kao i Zdravko Krivokapić, koji se takođe izgubio u međuprostoru, između svojih želja i ličnih interesa i očekivanja građana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.