Vučurović: Mora se politički dotući i poraziti ekstremizam bivšeg režima da bi Crna Gora bila slobodna

0

Parlamentarna većina Skupštine Crne Gore izglasala je nedavno, nakon višečasovne rasprave Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Podršku rezoluciji dali su poslanici vladajuće većine – Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića, stranke koalicije na čijem su čelu predsjednik Skupštine Andrija Mandić i poslanik Milan Knežević koji su i inicijatori, kao i Socijalističke narodne partije.

Reakcije iz regiona stigle su ubrzo – Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija ,,namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije”.

Komentarišući takve reakcije, poslanik NSD Jovan Vučurović kaže da onaj ko ignoriše srpske žrtve i genocid nad srpskim narodom teško da može pričati o evropskim i demokratskim vrijednostima.

„Zaista je nevjerovatno da se 2024. godine neko u Evropi protivi rezoluciji koja je antifašistička i koja osuđuje genocid u Jasenovcu, koji je po zvjerstvima, monstruoznosti i načinu na koji su ljudi ubijani, nezabilježen. Mislim da nije bilo potrebe za onakvim reakcijama iz Hrvatske, koja je članica EU, jer je upravo Evropska unija nastala na vrijednostima antifašizma. Što se tiče izjava domaćih ekstremista, iz dijela opozicije, konkretno DPS-a, to nikoga ne iznenađuje. Takvi iznova pokazuju da su ogrezli u antisrpstvu, mržnji i netrpeljivosti, i istrajavajući na ideologiji naciste Sekule Drljevića sigurnim korakom idu u prošlost i na margine. Takve smo porazili 2020. ali ih moramo politički dotući kako bi Crna Gora bila oslobođena od ekstremizma“, kazao je Vučurović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.