Ponovo prekinuta sjednica SO Berane: Vladajuća većina traži rješenje za izbor Ćulafića

0
Sjednica Skupštine opštine Berane, koja je po hitnom postupku sazvana 25. juna, ni juče nije dobila svoj krajnji epilog.

Naime, sjednica je prekinuta na samom početku zasijedanja nakon što je odbornik Martin Kljajić, u ime Odborničkog kluba Demokratske Crne Gore, zatražio pauzu. Kljajić je istako da je pauza zatražena jer su predstavnici aktuelne parlamentarne većine u Beranama zahtijevali da održe dodatne konsultacije radi postizanja dogovora za izbor Damjana Ćulafića na mjesto predsjednika Opštine. Predsjednik lokalnog parlamenta Milun Rmuš (Demokrate) nije saopštio koliko će pauza trajati, niti kada će sjednica biti nastavljena. Na insistiranje predstavnika medija Rmuš je nakon izvjesnog vremena kazao da će o nastavku sjednice javnost biti blagovremeno obaviještena.

– Na insistiranje odbornika Martina Kljaića dao sam pauzu kako bi se parlamentarna većina konsultovala o daljem radu i da vidi da li može da se dođe do rješenja da se Opština izvede iz trenutne krize, jer smo se suočili sa brojnim problemima. Između ostalog, oko 800 radnika sledećeg mjeseca neće promiti platu. Što se tiče nastavka sjednice ja čekam da šefovi odborničkih klubova završe sa sastankom i da vidimo da li može da se pronađe osamnaesti odbornik koji bi riješio ovu krizu. Tek nakon toga možemo se dogovoriti oko nastavka sjednice – naglasio je Rmuš.

image

Zatražene dodatne konsultacije

-D.J.

Prije davanja pauze lokalni parlament je konstatovao ostavku Vuka Todorovića koju je prije skoro mjesec dana dao na mjesto predsjednika Opštine, kao i ostavke potpredsjednika opštine Damjana Ćulafića i Mladena Premovića.

Predstavnici vladajuće većine su i juče potvrđivali da u datoj situaciji problem predstavljaju odbornici Milorad Đukić iz Nove srpske demokratije (NSD) i Miloš Rmuš iz Pokreta za promjene (PzP), koji nijesu izrazili spremnost da podrže izbor Damjana Ćulafića za predjednika Opštine Berane. I pored upornog insistiranja sa pomenutim odbornicima ni juče nijesmo mogli da stupimo u kontakt, zato je javnost ponovo ostala uskraćena za odgovor zašto su se odlučili na ovakav potez.

Ishod izbora održanih 2022. godine

Na lokalnim izborima u Beranama, održanim 2022. godine na kojima se biralo 35 odbornika za lokalni parlament, lista koji su činili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Liberalna partija osvojila je devet mandata, lista SNP-a sedam, dok je lista „Za budućnost Berana“, sastavljena od Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene i Radničke partije uknjižila šest mandata, a isto toliko mandata pripalo je listi Demokarata. Pokret Berane sad osvojio je četiri mandata, Prav Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

Nakon izbora lista „Za budućnost Berana“, Demokrate, Pokrtet Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crne Gore, formirali su parlamentarnu većinu od 19 odbornika, dok su DPS i SNP ostali u opoziciji.

Odbornik Demokrata Martin Kljajić je u izjavi za novinare kazao da će vladajuća većina narednih dana pokušati da postigao dogovor, odnosno da obezbijedi podršku 18 odbornika, za sprovođenje u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika Opštine Berane prve dvije godine obavlja Vuko Todorović iz NSD, a preostale dvije Damjan Ćulafić, funkcioner Demokratske Crne Gore.

– Svjedoci smo da parlamentarna većina u Beranama ima krizu. Zato Demokratska Crna Gora sa šest odbornika, koja nikada nije odstupila od date riječi i koalicionog sporazuma, nastoji da tu krizu riješi. Mislim da i svi ostali treba da ispoštuju datu riječ kako bi Damjan Ćulafić bio izabran za predsjednika Opštine i kako bi lokalna samouprava nastavila da normalno funkcioniše u naredne dvije godine. Iskreno se nadam da će u narednih dva dana doći do takvog rješenja – istakao je Kljajić.

“ Iz opozicionih DPS-a i SNP-a su istakli da su prijevremeni lokalni izbori jedino rješenje

Nadu za pozitivan ishod irzarzila je i odbornica Nove srpske demokratije Vida Ivanović.

– Stav naše partije, počev od centrale do Opštinskog odbora, je jasan. Mi poštujemo riječ koju smo dali i nadam se da će se taj dogovor konačno ispoštovati – istakla je Ivanović.

Predstavnici opozicionih DPS-a i SNP-a su istakli da je i jučerašnja sjednica potvrda duboke krize u kojoj se našla opština Berane i da su prijevremeni lokalni izbori jedino rješenje.

Šef odborničkog kluba SNP-a Vidoje Rmuš kaza je da je ovo što se dešava u lokalnom parlamentu poigravanje sa svim odbornicima i građanima Berana. On je istako da mu nije jasno zašto se ne ide na izbore jer su oni jedno pošteno rješenje da se izađe iz političke krize.

– Apelujem na Vladu da reaguje i prekine ovu agoniju svih građana Berana- kazao je Rmuš.

I odbornik DPS-a Miro Nedić zatražio je raspisivanje novih izbora.

– Ova skupina koja rukovodi našim gradom funkcioniše već dvije godine na principu međusobnih ucjena i zadovoljavanja ličnih ambicija. Novi lokalni izbori su jedino rješenje – kazao je Nedić, pozivajući Ministarstvo javne uprave da riješi trenutnu situaciju u Beranama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.