U Njemačkoj javnost podijeljenja o ponovnom stacioniranju krstarećih raketa

0

Ugovor između SAD-a i Njemačke o ponovnom stacioniranju američkih krstarećih raketa u Njemačkoj izazvao je podijeljene reakcije njemačke javnosti, prenosi Hina.

„Radi se o tome da u zaštitu Njemačke spada i zastrašivanje, odnosno odvraćanje, a za to su nam potrebni precizni projektili dalekog dometa. Zato je ovo dobra odluka“, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc (SPD) na marginama NATO samita u Vašingtonu.

Zastrašivanje kao dio odbrane

On je odluku o ponovnom stacioniranju krstarećih raketa, nakon pauze duže od 20 godina, ocijenio kao opravdanu.

„Svi znamo da je u Rusiji došlo do nevjerovatnog naoružavanja i to oružjem koje prijeti i evropskom teritoriju“, rekao je Šolc.

On je izrazio začuđenost kritikom koja dolazi i iz redova vlastite stranke.

„Za svakog ko se bavi odbrambenim pitanjima ova odluka koja je dugo pripremana nije nikakvo iznenađenje“, rekao je Šolc.

Njemačka i SAD su na marginama NATO samita potpisale sporazum o stacioniranju krstarećih raketa tipa Tomahavk, dometa većeg od 2.000 kilometara, što je dovoljno za napad na Moskvu koja je od njemačkog teritorija udaljena oko 1.600 km zračne linije.

Osim toga je predviđeno postavljanje raketa zemlja-vazduh tipa SM-6, kao i novorazvijenih supersoničnih raketa.

Stacioniranje je, kako je saopćeno, privremeno, dok Njemačka i ostali NATO partneri u Evropi ne razviju vlastite krstareće rakete.

Strah od trke u naoružanju

Zastupnik SPD-a i pripadnik lijevog krila stranke Ralf Stegner kritizirao je odluku o ponovnom stacioniranju raketa.

„To sve skupa vodi kao novoj trci u naoružanju. Svijet neće postati sigurniji nego naprotiv padamo u vrtlog u kojoj svijet postaje sve opasniji“, rekao je Stegner, koji je unutar SPD-a usamljen u svojoj kritici.

Ministar odbrane Boris Pistorius (SPD) je rekao kako je stacioniranje raketa povezano s očekivanjem Vašingtona da će Evropa uskoro razviti i vlastite rakete dugog dometa.

Kritiku su izrazili djelovi stranke Zeleni, koja je SPD-ov partner u vladajućoj koaliciji, ali je istodobno je ministar ekonomije iz redova Zelenih Robert Habeck izrazio „razumijevanje“ potpisivanjem ugovora s SAD-om.

Krajnja desnica i ljevica protiv

Populistička, desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), koja je na meti optužbi za proruska stajališta, žestoko je kritizirala postavljanje američkih raketa.

„Ova akcija Njemačku ponovno čini ciljem mogućih napada“, rekao je zamjenik predsjednika AfD-a Tino Črupala.

Ponovno stacioniranje američkih raketa  dugog dometa je kritizirala i Sahra Vagenkneht iz novoosnovane populističke ljevičarske stranke BSW, kao i predstavnici stranke Ljevica (Die Linke).

Glavna opoziciona demokršćanska Unija CDU/CSU je pozdravila odluku.

U ispitivanju javnog mijenja koje je objavio RTL, 47 posto ispitanih se pribojava da odluka o stacioniranju raketa povećava opasnost od sukoba s Rusijom.

Moskva je kritizirala sporazum o stacioniranju raketa, a ministarstvo vanjskih poslova je najavilo „poduzimanje prikladnih mjera“ ne navodeći o kojim mjerama se radi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.