Milei: Štampanje novca je zločin protiv čovječnosti!

0

Argentinski predsednik Havijer Milei nije se predomislio, već i dalje ostaje pri svojoj namjeri da zatvori Centralnu banku, s obzirom na to da će nakon njene finansijske reforme, pezos postepeno nestati iz svakodnevnih transakcija, pa organizacija više neće imati razloga da postoji.

„Pošto je količina novca – pezosa – fiksna, i u mjeri u kojoj pojedinci treba da monetizuju, oni će donositi svoje valute i obavljati transakcije u valutama koje žele“, rekao je Milei.

Sa njegove tačke gledišta, „svaki put kada se to bude dešavalo pezos će imati mnogo manji značaj u broju transakcija koje se sprovode. Doći će vrijeme kada će biti toliko mali da ćemo zatvoriti Centralnu banku“ objasnio je.

Po njegovim riječima, to će biti moguće kada se zatvore „fiskalna slavina“, „finansijska slavina“ i „spoljna slavina“. Uspostaviće se, kaže, slobodan kurs i model „slobodne valutne konkurencije“ i a izdavanje novca proglasiće se za „zločin protiv čovječnosti„.

„I, u tom slučaju predsjednik nacije će ići u zatvor, kao i ministar privrede, predsjednik Centralne banke, cijeli njegov upravni odbor i zamjenici i senatori“, poručio je Milei.

Inflacija je zločin, a izdavanje novca sa ograničenjem tražnje, kako sugerišu neki ekonomisti, predstavlja „farsu“, „zločin“ i „prevaru“.

„I to je farsa, to je zločin, to je prevara, jer to što je inflacija nula ne znači da nema prevare, jer da nisu izdali došlo bi do deflacije i to bi vratilo novac narodu“, smatra Milei.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.