Srbija ispred Hrvatske i Slovenije po paritetu kupovne moći

0

Prognoze za ovu godinu su optimistične i Srbija će po njima zadržati prvo mjesto među bivšim jugoslovenskim republikama.

Srbija je vodeća zemlja Zapadnog Balkana kada je reč o bruto domaćem proizvodu po paritetu kupovne moći u 2023. godini, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio „World economics“. Srbija ne samo da je ispred Bosne i Hercegovine i Albanije, već ima bolji rezultat i od Hrvatske i Slovenije.

Ovi podaci pokazuju da je, gledano po paritetu kupovne moći BDP Srbije 204 milijarde dolara, dok je Hrvatska prošle godine ostvarila 175 milijardi, Slovenija 109, BiH 74, a Albanija svega 58 milijardi. Prognoze za ovu godinu takođe su optimistične i Srbija će po njima zadržati prvo mjesto među bivšim jugoslovenskim republikama.

Paritet kupovne moći (PPP) je ekonomski pokazatelj za poređenje životnog standarda između različitih zemalja, uzimajući u obzir bruto domaći proizvod po stanovniku u smislu životnih troškova u svakoj zemlji. Kada se poredi BDP različitih zemalja, potrebno ga je uporediti u zajedničkoj valuti, jer svaka zemlja mjeri svoj proizvod u svojoj lokalnoj valuti.

Paritet kupovne moći uzima u obzir razlike u cijenama između zemalja, pa se tako u manje razvijenim zemljama za jedan dolar, koji se uzima kao jedinica mjere, može kupiti više robe i usluga nego u razvijenim zemljama u kojima su cijene više. Zato je BDP po paritetu kupovne moći veći od nominalnog BDP-a po glavi stanovnika.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.