Amerikancima samo Srbi smetaju: U izvještaju predstavili Srbe kao nacionaliste i separatiste koji štete Prištini i BiH!

0

Tokom 2024. godine Zapadni Balkan bi mogao da se suoči s povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja, navodi se u godišnjem izveštaju o najvećim „svetskim pretnjama“ sa kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države.

U proceni Obaveštajne zajednice SAD o pretnjama u svetu, koju je u ponedeljak objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe, u tri kratka pasusa koja se odnose na region Zapadnog Balkana, navodi se da će „nacionalistički lideri verovatno pogoršati napetosti zarad svoje političke koristi, a da će i spoljni akteri ojačati i iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj, ili da osujete veću integraciju Balkana u EU, odnosno u evroatlantske institucije“.

Navodi se da su „sukobi srpskih nacionalista i prištinskih vlasti 2023. godine doveli do smrti i ranjavanja, uključujući povređivanje pripadnika mirovnih snaga NATO-a (Kfora)“.

„Lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u Bosni i Hercegovini i da obezbedi, defakto, secesiju svoje Republike Srpske“, navodi se u izveštaju i dodaje da bi njegovi postupci mogli da podstaknu bošnjačke lidere da ojačaju sopstvene kapacitete za zaštitu svojih interesa što bi moglo da dovede do nasilnih sukoba.

Dodik je ranije izjavio da se ne boji američkih upozorenja i da će reagovati ako neko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum.

Američka ambasada u Sarajevu takođe je upozorila na opasnost od Dodikove „separatističke politike“, navodeći da ona „ugrožava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, njenu demokratiju i ekonomiju“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.