Zelenski u Njemačkoj i Francuskoj potpisuje ‘važne bezbjednosne sporazume’

0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u danas u radnu posjetu Njemačkoj, prema njegovom službenom Telegram kanalu, gdje je objavio sliku sa aerodorma zajedno sa ukrajinskim veleposlanikom u Berlinu i zvaničnikom njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski čelnik sastaje se s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu i nastavlja u Pariz kako bi se sastao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Očekuje se da će Njemačka i Francuska danas potpisati bilateralne sporazume o bezbjednosnim obavezama sa Ukrajinom.

Bilateralni sporazumi o bezbjednosti i dugoročnoj potpori slijede bezbjednosni sporazum između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva potpisan kada je britanski premijer Riši Sunak posjetio Kijev prošlog mjeseca. Taj sporazum odnosi se na sljedećih deset godina.

Zelenski će u sjutra prisustvovati Minhenskoj bezbjednsonoj konferenciju, godišnjem okupljanju visokih bezbjednosnih i diplomatskih zvaničnika, gdje planira sastanke s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Haris među ostalima.

„Ulažemo sve napore kako bismo osigurali da ovi sporazumi budu važni za Ukrajinu, i uvjeren sam da će i biti. Razvijamo novu bezbjednosnu arhitekturu za našu zemlju koja će nam koristiti ne samo ovdje i sada, već i dugoročno. Ovo je nešto što Ukrajina nikada nije imala, ali joj je uvijek bilo potrebno“, napisao je Zelenski.

Nikakvi detalji sporazuma s Njemačkom i Francuskom nisu objavljeni, ali će vjerovatno nalikovati desetogodišnjem bezbjednosnom sporazumu koji je Ukrajina potpisala sa Britanijom.

Evropski su saveznici posljednjih dana apelovali su na američki Kongres da odobri paket koji uključuje pomoć Ukrajini, 60 milijardi dolara vrijedan iznos koji bi većim dijelom otišao američkim odbrambenim entitetima za proizvodnju projektila, streljiva i druge vojne opreme koja se šalje na bojna polja u Ukrajina.

Šolc je otputovao u Vašington prije sedam dana kako bi naglasio hitnost odobravanja američkih sredstava. Nakon sastanka s predsjednikom Džoom Bajdenom, rekao je:

„Ne bismo se trebali vrtjeti okolo: podrška Sjedinjenih Država neophodna je za pitanje hoće li Ukrajina biti u poziciji da se brani“.

Njemačka je sada drugi najveći snabdijevač vojnom pomoći Ukrajini nakon SAD-a, a Šolc je nedavno pozvao druge evropske zemlje da pojačaju isporuku oružja.

Zelenski je već jednom posjetio Berlin od ruske invazije u februaru 2022., u maju prošle godine. Putovanje u petak bit će njegovo treće putovanje u Pariz od invazije, nakon posjeta u februaru i maju 2023.

Ukrajina je prešla u odbranu u ratu, ometena malim zalihama streljiva i nedostatkom osoblja, iako je nastavila s napadima iza uglavnom statične linije fronta od 1.500 kilometara.

Dok se ruska neizazvana invazija bliži drugoj godišnjici, iscrpljene ukrajinske snage bore se da zadrže ruske trupe koje se približavaju industrijskom gradu Avdijivki u Donjecku.

Usred zabrinutosti da će Avdijivka, koja je mjesecima bila pod žestokim ruskim napadom, uskoro pasti, ukrajinski general Oleksandr Tarnavski rekao je da su u toku teške borbe unutar grada i da se ukrajinske snage premještaju.

„Situacija u Avdijivki je teška, ali pod kontrolom. Vode se žestoke borbe unutar grada“, rekao je Tarnavski, zapovjednik operativne grupe Tavria, na Telegramu.

 

(AP, Reuters)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.